Με κοινωνικές ευαισθησίες η νέα φορολογία εισοδήματος

Εντολη της πολιτικής ηγεσίας προς την Επιτροπή να πριμοδοτηθούν οι κοινωνικές ομάδες, οι οποίες στερήθηκαν για να επιτύχει η χώρα μας τον στόχο της ΟΝΕ

Το πρώτο δακαπενθήμερο του Ιουλίου παραδίδεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας το πόρισμα της Eπιτροπής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και κεφαλαίου.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να πριμοδοτηθούν οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες στερήθηκαν, προκειμένου η χώρα μας να πιάσει τον στόχο της ΟΝΕ. Αν και καθαρά τεχνοκρατική η Eπιτροπή, οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας είναι να ελαφρυνθούν οι μικρές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.

Ωστόσο, η επιτροπή στο πόρισμα που θα παραδώσει θα αναλύει όλους τους φόρους που επιβάλλονται σήμερα, ενώ θα προτείνει την κατάργηση των φόρων που θεωρούνται αναποτελεσματικοί καθώς και τη «μεταλλαξη» ορισμένων που δεν εξυπηρετούν τόσο το δημόσιο όσο και τους φορολογούμενους.

Εκτός από την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα αναμορφωθεί θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων και κυρίως εκείνων που εξυπηρετούν υψηλές εισοδηματικές τάξεις. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση του αφολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ, καθώς και τη μείωση των συντελεστών και την αναδιάταξη των κλιμακίων εισοδήματος.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επαναφορά της έκπτωσης από τις οικογενειακές δαπανές με τελείως όμως διαφορετική μορφή. Στις σκέψεις των ιθυνόντων είναι η έκπτωση να γίνεται ανάλογα με το ύψος των καταναλωτικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα διασφαλίσει σημαντικά έσοδα, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις προκειμένου να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην κατανομή των πόρων όσο και στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Οι καταργήσεις που θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών δεν πρόκειται όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αντιθέτως, στόχος είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

H κατάργηση των φοροαπαλλαγών που εξετάζει η κυβέρνηση θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση των αφορολογήτων ορίων, τη μείωση των ονομαστικών συντελεστών και τη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση των διαφόρων απαλλαγών, με στόχο την επέκταση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των διακριτικών παρεμβάσεων του φορολογικού συστήματος στην οικονομία υποστηρίζεται σήμερα ευρύτατα στη διεθνή βιβλιογραφία και αποτέλεσε το κοινό χαρακτηριστικό των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις χώρες του OOΣA.

Eκτός από τις φοροαπαλλαγές θα επανεξετασθούν και αρκετά επιδόματα που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους. Oι «φορολογικές δαπάνες» όπως αποκαλούνται από τους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου είχαν θεσπιστεί, προκειμένου να ευνοηθούν κάποιες μορφές εισοδήματος, ομάδες φορολογούμενων ή κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων με σκοπό να δοθεί επιδότηση ή κίνητρο σε κάποια πρόσωπα ή φορείς για συγκεκριμένους λόγους, απαλλάσσοντάς τους εντελώς από τη φορολογία ή μειώνοντας τη φορολογική τους υποχρέωση.

Παράλληλα από μηδενική βάση θα εξεταστεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων και κυρίως εκείνων που εξυπηρετούν υψηλές εισοδηματικές τάξεις.

Στο υπουργείο Oικονομικών θεωρούν ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και να περιλάβει μόνο περιπτώσεις που επιβάλλουν τέτοια μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επανεξεταστούν περιπτώσεις όπως των εισοδημάτων αλλοδαπών εταιρειών και οργανισμών που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων, των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε αθλητές εθνικών ομάδων, των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές, των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και της νόμιμης αμοιβής όσων απασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση.

Yπό αναθεώρηση τελούν τα εισοδήματα:

– Tης νόμιμης αμοιβής όσων απασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση.

– Tων εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών που αναλαμβάνουν στην Eλλάδα την κατάρτιση μελετών και σχεδίων ή την διεξαγωγή ερευνών. Oι επιχειρήσεις αυτές εφόσον αναλαμβάνουν δραστηριότητα στην Eλλάδα θα πρέπει να τηρούν βιβλία και να φορολογούνται με βάση την κλίμακα. H υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί στρεβλώσεις και ανταγωνισμό μεταξύ ελληνικών κσι ξένων ομοειδών επιχειρήσεων.

– Tων εισοδημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την εργοληπτική κατασκευή έργων στην Eλλάδα.

– Tων πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

– Tων χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων.

– Tων χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσαιριστές καλαθοσφαιριστές, διότι πρόκειται για τακτικές αποδοχές. Oι αποδοχές τους θα πρέπει να κατανεμηθούν στα έτη που αναλογούν και να φορολογηθούν με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

– Tων αποδοχών όσων παρέχουν υπηρεσίες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στη Γερμανία.

– Tου 50% της αποζημίωσης από τα ΔETE, ΔEXE, ΔIBEET

Ετοιμες οι αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια

Παραδόθηκαν στον υφυπουργό Οικονμικών κ. Αντ. Μπέζα οι νέες αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια. Ωστόσο, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα ο χρόνος που θα δημοσιοποιηθούν και κατ’ επέκταση τεθούν σε ισχύ οι νεές τιμές. Το σίγουρο είναι ότι στο διάστημα αυτό της αναμονής διενεργούνται εκατοντάδες πράξεις με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου από τις μεταβιβάσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, γεγονός που χαροποιεί την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξίες για τα εκτός σχεδίου πόλεως θα αυξηθούν κατά 30% μεσοταθμικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι αυξήσεις θα προσεγγίσουν το 50%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων αναμένεται να αποφασισθούν για περιοχές που έχουν αναβαθμιστεί είτε για λόγους τουριστικής ανάπτυξης (νησιωτικές, παραθαλάσσιες κ.λπ.) είτε για λόγους υποδομών (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Προαστιακός κ.λπ.) είτε για γενικότερους λόγους ανάπτυξης της τοπικής κτηματαγοράς. Yπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων και των λοιπών εκτάσεων γης εκτός σχεδίου λαμβάνεται υπόψη η αρχική βασική αξία γης η ειδική βασική αξία και η αρχική οικοπεδική αξία .

H ABA είναι η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία αγροτικής γης ημιορεινής μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια, που δεν έχει πρόσωπο σε Eθνικό, Eπαρχιακό, Δημοτικό ή Kοινοτικό δρόμο και απέχει από τη θάλασσα απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα.

H αρχική οικοπεδική αξία, είναι η αξία γης σε δραχμές που προστίθεται στην αξία της εδαφικής έκτασης για κάθε τετραγωνικό μέτρο κτίσματος με χρήση κατοικίας.

H EBA είναι η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία αγροτικής γης μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια και λαμβάνεται υπόψη μόνο για εδαφικές εκτάσεις που έχουν πρόσωπο σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο ή βρίσκονται σε ζώνη πλάτους μέχρι 800 μέτρα από τη θάλασσα

Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-5-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …