Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος φύλαξης βλαστοκυττάρων

Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ο αριθμός των εταιρειών φύλαξης βλαστικών κυττάρων από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε.

Ο συγκεκριμένος κλάδος γνωρίζει άνοδο σε προηγμένες επιστημονικά χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία όπου ήδη δραστηριοποιούνται και λειτουργούν πολλές εταιρείες.
Με τα βλαστικά κύτταρα του πλακούντα οι επιστήμονες μπορούν πλέον να απλοποιούν τη διαδικασία πολλών μεταμοσχεύσεων, όπως σε περιπτώσεις λευχαιμίας, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται να αντιμετωπίζονται περισσότερες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά, Parkinson, Alzheimer, μυϊκές διαταραχές, διαβήτης, κακοήθεις όγκοι, εγκεφαλικά και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι πρώτες τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων άρχισαν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 2003, και σήμερα ο κλάδος παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη με 17 συνολικά εταιρείες να λειτουργούν στη χώρα.
Η κάθε τράπεζα παρέχει διαφορετικές επιλογές ως προς τον τρόπο και τον τόπο φύλαξης των βλαστικών κυττάρων, αφήνοντας την τελική επιλογή στους υποψήφιους γονείς. Ο ανταγωνισμός των εταιρειών συνέβαλε στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
Το επίπεδο γνώσης για την υπηρεσία φύλαξης βλαστοκυττάρων καταγράφεται υψηλό, ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν περάσει οι ίδιες την εμπειρία του τοκετού.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που γέννησαν το τελευταίο 12μηνο ενημερώθηκε για την φύλαξη βλαστοκυττάρων, (87.4%), ενώ μάλιστα οι περισσότερες είχαν ακούσει για την υπηρεσία πριν επισκεφτούν τον γιατρό τους.
Όπως κάθε τι νέο στον χώρο της ιατρικής, έτσι και η ύπαρξη της μεθόδου φύλαξης των βλαστοκυττάρων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, δημιουργεί προσδοκίες στο κοινό και ελπίδες για το μέλλον.

www.kathimerini.gr 1/7/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …