Mεταφύτευση βλαστικών κυττάρων από νεογέννητο κοριτσάκι

Πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία ασθένειας γενετικής φύσεως εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο από Έλληνες επιστήμονες.

Τετράχρονο αγόρι που ήταν καταδικασμένο να πεθάνει πριν από τα δεκαπέντε του χρόνια, καθώς πάσχει από σπάνιας μορφής ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος, τώρα έχει 95% πιθανότητες να θεραπευθεί μέσω μεταφύτευσης βλαστικών κυττάρων που έχουν εξαχθεί από τον ομφάλιο λώρο της νεογέννητης αδερφής του.

Και για άλλες ασθένειες

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο δρα Κώστα Πάντο και τον γενετιστή δρα Κώστα Πάγκαλο, η συγκεκριμένη μέθοδος αναγεννητικής ιατρικής ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία και άλλων, συχνότερα συναντώμενων ασθενειών όπως η λευχαιμία, η μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση. Οι Έλληνες επιστήμονες για πρώτη φορά επιχείρησαν και κατάφεραν ταυτόχρονα αφενός να γεννηθεί υγιές μωρό – η αδελφή του 4χρονου – και αφετέρου τα κύτταρα της νεογέννητης, που ήρθε στον κόσμο πριν από περίπου ενάμιση μήνα, να είναι ιστοσυμβατά με εκείνα του αδελφού της.

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η διαδικασία της προεμφυτευτικής διάγνωσης και της ιστοσυμβατότητας σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ώστε να θεραπευθεί η χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, από την οποία πάσχει ο τετράχρονος.

Στο ανοσοποιητικό

«H ασθένεια οφείλεται σε υπολειπόμενο γονίδιο και προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα ο ασθενής να αποβιώνει σε ηλικία 10 με 15 χρόνων από κοινές λοιμώξεις, ιώσεις ή φλεγμονές», λέει στα «NEA» ο δρ Κώστας Πάντος. «Παίρνοντας αίμα από τον ομφάλιο λώρο και εξάγοντας από αυτό βλαστικά κύτταρα συμβατά με τον πάσχοντα, τα μεταφυτεύουμε στον μυελό των οστών, γίνονται αιμοποιητικά κύτταρα και έτσι αποκαθίσταται το ανοσοποιητικό σύστημα. Λίγο πριν την μεταφύτευση έχει προηγηθεί θεραπεία προκειμένου να σκοτωθούν όλα τα κύτταρα του παλαιού αιμοποιητικού ιστού».

TO ΖΕΥΓΑΡΙ με το τετράχρονο αγόρι που πάσχει από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο επισκέφθηκε τον δρα Πάντο και του ζήτησε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν η προεμφυτευτική διάγνωση, μία διαδικασία κατά την οποία εξάγονται ένα ή περισσότερα βλαστικά κύτταρα από τα έμβρυα που δημιουργούνται στο εργαστήριο μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ύστερα από σειρά ελέγχων τα υγιή γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στη μητέρα προκειμένου να κυοφορήσει.

«Ταυτόχρονα το ζευγάρι ζήτησε να ελέγξουμε και ποια υγιή έμβρυα είναι συμβατά με τους ιστούς του τετράχρονου αγοριού», λέει ο δρ Πάντος. «Με μία επιπλέον επεξεργασία των βλαστικών κυττάρων βρήκαμε ποια έμβρυα ήταν ιστοσυμβατά και τα μεταφέραμε στη μητέρα, η οποία γέννησε ένα υγιές κοριτσάκι πριν από περίπου ένα μήνα. Την ώρα της γέννας πήραμε αίμα από τον ομφάλιο λώρο και εξάγαμε τα βλαστικά κύτταρα που θα θεραπεύσουν το τετράχρονο αγόρι. Υπάρχει άλλη μία περίπτωση στην Ελλάδα όπου θα εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας της χρόνιας κοκκιωματώδους νόσου – η μητέρα ήδη βρίσκεται στον τρίτο μήνα κύησης του βρέφους-δότη ιστοσυμβατών βλαστικών κυττάρων».

Τα βλαστικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος χρειάζεται, αρκεί να τους δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. «Δηλαδή μπορούν να γίνουν κύτταρα του αιμοποιητικού ιστού, του ήπατος, του νεφρού και της καρδιάς και έτσι να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα όργανα», λέει ο δρ Πάντος.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ , 16/08/2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …