Νέες περικοπές 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη

Νέα μείωση των κρατικών δαπανών προβλέπεται το 2015, η οποία αφορά βασικά τον τομέα «κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη», όπως επίσης και τα κονδύλια των δημόσιων επενδύσεων.

dis logo

Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού το 2015 διαμορφώνονται σε 55,62 δισ. ευρώ, από 57,35 δισ. ευρώ φέτος, μείωση κατά 1,72 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώνονται κατά 1,32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μείωση των πρωτογενών δαπανών ανέρχεται σε 672 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και πρόσθετες παροχές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 18.685 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 72 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, αύξηση που οφείλεται στην καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 541 εκατ. ευρώ, το οποίο εγγράφεται στο φετινό προϋπολογισμό, όπως είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και θα αφορά:

* Την καταβολή αναδρομικών αυξήσεων από τον Ιούλιο του 2014, που θα καταβληθούν εντός του 2014, από το Νοέμβριο.

* Την καταβολή από το 2015 των αναδρομικών που αναλογούν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014.

Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να επανέλθουν οι αμοιβές των ένστολων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, αλλά θα είναι χαμηλότερες. Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τη μισθολογική δαπάνη του προϋπολογισμού δεν ενσωματώνεται το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2015 και θα αγγίζει και τις αποδοχές των ένστολων.

Οπότε το συγκεκριμένο κονδύλι θα αλλάξει σημαντικά στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Νέα μείωση κατά 459 εκατ. ευρώ των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη προβλέπεται για το 2015, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ φέτος καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου λόγω αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων και των Ταμείων.

Ειδικότερα οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη θα μειωθούν το 2015 σε 13,93 δισ. ευρώ, έναντι των 14,39 δισ. ευρώ που ήταν φέτος (-2,7%).

Πάντως, το 2014 υπήρξε απόκλιση 635 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η οποία αποδίδεται από το ΥΠΟΙΚ:

* Στην ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως αντιστάθμισμα της μείωσης της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ.

* Στις μειωμένες μεταβιβάσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ.

* Στην αύξηση των επιχορηγήσεων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ με ταυτόχρονη ισόποση μείωση των αποδιδόμενων πόρων προς αυτούς.

* Στις δαπάνες για τη χορήγηση αποζημιώσεων του προσωπικού της ΕΡΤ.

Ακόμη το σύνολο των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να παρουσιάζει ελαφρά υστέρηση έναντι των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου, ωστόσο οι εισφορές προβλέπεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2014.

Ανησυχητική είναι η υπέρβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη έναντι του στόχου, για το 2015, που οφείλεται, κυρίως «στον αυξημένο αριθμό των νέων συνταξιούχων, στην αυξημένη μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι έναντι των παλαιών και στα αυξημένα ποσά για την καταβολή αναδρομικών μετά την οριστική έκδοση των συντάξεων» παραδέχεται το ΥΠΟΙΚ.

Τα έσοδα του ΟΑΕΔ αναμένεται να ενισχυθούν και από την αυξημένη σε σχέση με το 2014 κρατική επιχορήγηση. Η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά το ποσό των λειτουργικών εξόδων του νεοσύστατου δικτύου που στο παρελθόν βάρυναν μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ, ενώ αντίστοιχη μείωση παρουσιάζουν και οι δαπάνες του οργανισμού.

Το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί απασχόλησης, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1.184 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1.012 εκατ. ευρώ, του ΜΠΔΣ, εξέλιξη που αποδίδεται:

* Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.

* Στην αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κυρίως στις επικουρικές και εν μέρει στις κύριες συντάξεις.

* Στην αύξηση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ.

* Στην αύξηση των δαπανών παροχών υπηρεσιών υγείας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ – pkak@naftemporiki.gr

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …