Ο άνθρωπος που νίκησε το σκοτάδι

Ένας 18χρονος Βρετανός που ξαναβρήκε την όρασή του με μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία ενσαρκώνει τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από εκφυλιστικές οφθαλμολογικές ασθένειες.

Ο Στίβεν Χάουαρθ είναι ο τρίτος ασθενής ανά τον κόσμο που έχει υποβληθεί από πέρυσι την άνοιξη στην πειραματική λεπτή χειρουργική επέμβαση στο Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Μούρφιλντς του Λονδίνου. Είναι, όμως, ο πρώτος που παρουσίασε τέτοια εντυπωσιακή πρόοδο που εξέπληξε ακόμη και τους θεράποντες γιατρούς.
Όπως και οι πρώτοι δύο εθελοντές πάσχει από συγγενή αμαύρωση Λέμπερ, μια σπάνια κληρονομική μορφή τύφλωσης που οφείλεται στο ελαττωματικό γονίδιο RPE65 και βυθίζει στο σκοτάδι για πάντα τους ασθενείς.

Ο Στίβεν είχε χάσει σχεδόν πλήρως την όραση στο δεξί μάτι, ενώ στο αριστερό επιδεινωνόταν ραγδαία. Με τη δύση του ηλίου δεν διέκρινε πλέον παρά μόνον έντονους προβολείς αυτοκινήτων και διαφημιστικών πινακίδων. Μουσικός με όνειρα για καριέρα, στη σκηνή δεν έβλεπε πια ούτε τις χορδές της κιθάρας του. Σε σκοτεινά δωμάτια στηριζόταν στον τοίχο για να προχωρήσει.
Πριν από έξι μήνες η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Αλι εισήγαγε στο πίσω τμήμα του δεξιού οφθαλμού του, με μια ένεση, αβλαβή ιό που περιείχε υγιή αντίγραφα του ελαττωματικού γονιδίου. Ο ιός μετέφερε στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που δεν είχαν καταστραφεί το φυσιολογικό γονίδιο που σταδιακά άρχισε να λειτουργεί.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο 18χρονος Στίβεν να κινείται με αυτοπεποίθηση σε σκοτεινούς χώρους με φως κατά 100 φορές πιο αμυδρό από αυτό που διέκρινε μέχρι το καλοκαίρι. Η διαφορά είναι ίσως ανεπαίσθητη για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, αλλά για τον ενθουσιώδη Στίβεν είναι ένα θαύμα που βελτίωσε την ποιότητα ζωής του και ενίσχυσε τις ελπίδες του για το αύριο. Δεν βιάζεται πλέον να επιστρέψει σπίτι πριν από το σούρουπο.
Οι δύο πρώτοι νεαροί που έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές έπασχαν από τη νόσο σε πιο προχωρημένο στάδιο. Δεν έχουν δει σημάδια βελτίωσης. Δηλώνουν όμως ευτυχείς που η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί.

Ο καθηγητής Αλι και οι συνεργάτες του δοκιμάζουν τώρα την επαναστατική μέθοδο σε 9 νεότερους ασθενείς και ελπίζουν πως θα προσφέρουν το δώρο της όρασης σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν χάσει ή χάνουν το φως τους από εκατοντάδες εκφυλιστικές παθήσεις. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», δηλώνει αισιόδοξος ο χειρουργός Τζέιμς Μπέινμπριτζ, που έκανε τη δίωρη επέμβαση στον Στίβεν. Εάν όλα πάνε καλά, η γονιδιακή θεραπεία θα εφαρμοστεί και σε πιο περίπλοκα όργανα.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
www.e-tipos.com 29/4/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …