Ο ημερήσιος & ο περιοδικός τύπος με ένα κλικ στο Disabled.GR

Από τον Νοέμβριο του 2003 το Disabled.GR συλλέγει όλες τις ειδήσεις και την αρθρογραφία από τον ημερήσιο και από τον περιοδικό τύπο στο http://news.disabled.gr, που σήμερα πλέον έχει γίνει η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για την ειδησεογραφία για την αρθρογραφία που αφορά στην κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες – αλλά και όλων όσοι έχουν κάποιο πολύ σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία ως εμπειρία και ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής.

Τον Ιανουάριο του 2011 υπήρχαν 19.000 ειδήσεις και άρθρα καταχωρημένα στο http://news.disabled.gr (που χρονολογούνται από το 2003). Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σε αυτό τον ιστότοπο έχει καταγραφεί κάτι πολύ περισσότερο από τις ειδήσεις και την αρθρογραφία: έχει καταγραφεί η ρητορική και οι αντιλήψεις των επαγγελματιών της θεσμισμένης δημοσιογραφίας και αυτή η καταγραφή είναι διαθέσιμη για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Το http://news.disabled.gr ανανεώνεται καθημερινά με όλες τις νέες ειδήσεις και την αρθρογραφία από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο. Έτσι έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης για κάθε άνθρωπο που έχει κάποιο πολύ σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία και αναζητεί ταξινομημένη την πληροφορία με δυνατότητα να ανατρέξει σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ετών.

Μοναδικό εργαλείο ενημέρωσης:

Αν και τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο παρουσιάζει υπερβολικά υψηλή διείσδυση στην κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες – που πλέον έχουν πρόσβαση μέσα από τους μηχανισμούς αναζήτησης στο πλήρες αρχείο των δημοσιευμάτων των εφημερίδων – για καθαρά τεχνικούς λόγους αυτή η πρόσβαση είναι ελλιπής:

Η πρόσβαση μπορεί να εξασφαλιστεί με δύο βασικούς τρόπους:

  1. Με τον εσωτερικό μηχανισμό αναζήτησης που διαθέτει η πλειοψηφία των εφημερίδων και των περιοδικών.
  2. Με τους μηχανισμούς αναζήτησης, όπως αυτόν που διαθέτει η Google, που περιλαμβάνει στο αρχείο του ένα μεγάλο μέρος της ύλης των εφημερίδων και το διαθέτει στους χρήστες.

Και οι δύο τρόποι είναι ανεπαρκείς: οι εσωτερικοί μηχανισμοί αναζήτησης που διαθέτουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά δεν έχουν καταχωρημένα πάντα όλα τα δημοσιεύματα ή για καθαρά τεχνικούς λόγους δεν τα κάνουν διαθέσιμα στους χρήστες. Αυτό είναι πάρα πολύ λογικό, επειδή οι εφημερίδες και τα περιοδικά ενδιαφέρονται για το φύλο που κυκλοφορεί και όχι για τα προηγούμενα φύλλα. Από την άλλη, η Google διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των δημοσιευμάτων, αλλά ποτέ δεν διαθέτει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δημοσιευμάτων.

Ένας ακόμη λόγος που όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν είναι πάντα διαθέσιμα είναι επειδή η θεματική ενότητα της αναπηρίας δεν θεωρείται πάντα ως πρώτη επιλογή των μηχανισμών αναζήτησης ή των άλλων συστημάτων καταχώρησης των δημοσιευμάτων.

Για το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και για το Disabled.GR τα δημοσιεύματα που αφορούν την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες είναι πρώτο θέμα και βασική προτεραιότητα. Καθημερινά οι άνθρωποι του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αναζητούν και βρίσκουν αυτά τα δημοσιεύματα και τα καταχωρούν στο http://news.disabled.gr που τελικά έχει γίνει μια τεράστια βιβλιοθήκη στην οποία ο χρήστης μπορεί να βρει τα πάντα.

Τί περιλαμβάνει:

Στο http://news.disabled.gr καταχωρούνται όλα τα δημοσιεύματα που σύμφωνα με την υποκειμενική κρίση των ανθρώπων του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Δεν καταχωρούνται μόνο τα δημοσιεύματα που έχουν άμεση σχέση με λέξεις κλειδιά – όπως για παράδειγμα ΑμεΑ, παραπληγία, τετραπληγία, παροχές ΑμεΑ, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδική αγωγή κ.ά. -, αλλά καταχωρούνται όλα αυτά που χρειάζεται ένας άνθρωπος που ζει κάτω από συνθήκες αναπηρίας να γνωρίζει, ώστε να μπορεί να κάνει ενημερωμένες επιλογές ανεξαρτησίας.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται όλες οι θεματικές ενότητες που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν τους ανθρώπους με αναπηρίες: Υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη νομοθεσία και τη νομολογία, την παραπληγία και την τετραπληγία, τις πάσης φύσεως παροχές ΑμεΑ, τα δικαιώματα, την ανεξάρτητη διαβίωση (έστω και εάν οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων δεν γνωρίζουν την έννοια και την ουσία της ανεξάρτητης διαβίωσης), τη φορολογία, την επιστημονική έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, τις γονιδιακές θεραπείες ή τις άλλες θεραπείες (και μάλιστα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης), τα μέσα μαζικών μεταφορών, το σεξ και την σεξουαλικότητα, την επιχειρηματικότητα, ευρωπαϊκά προγράμματα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία.

Ενημέρωση χωρίς λογοκρισία ή κριτική:

Στο http://news.disabled.gr ό,τι δημοσιεύεται, δημοσιεύεται αυτούσιο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δημοσιεύτηκε στο πρωτότυπο. Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την προσπελασιμότητα ώστε η ανάγνωση να είναι εύκολη και γρήγορη, ακόμη και όταν πρόκειται για τετραπληγικούς ή τυφλούς αναγνώστες.

Με αυτό τον τρόπο ο αναγνώστης του είναι βέβαιος πως αυτό που διαβάζει είναι αυτό που δημοσιεύθηκε, αλλά το κυριότερο, μπορεί να διαβάσει ακόμη και δημοσιεύματα που έχουν ανακληθεί από τα έντυπα. Μάλιστα τέτοια δημοσιεύματα είναι πολλά, επειδή δυστυχώς ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα η δημοσιογραφία ως προς την αναπηρία είναι κατευθυνόμενη είτε από οικονομικά και επιστημονικά συμφέροντα είτε από τα πολιτικά κόμματα.

Παραπληγία και τετραπληγία:

Όπως είναι αναμενόμενο το http://news.disabled.gr έχει μια προτίμηση στην παραπληγία, στην τετραπληγία – και γενικώς στις κινητικές αναπηρίες. Έτσι, έχουν καταχωρηθεί όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται έμμεσα ή άμεσα στην παραπληγία ή στην τετραπληγία, από το 2003 μέχρι σήμερα.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων δεν είναι χαμηλού επιπέδου. Υπάρχουν ομολογουμένως και καλά δημοσιεύματα που έχουν γίνει στο παρελθόν στα συνηθισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης – όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι καταχωρημένα στο http://news.disabled.gr επειδή είναι απαραίτητο για κάθε άνθρωπο που ζει κάτω από συνθήκες τετραπληγίας ή παραπληγίας να ενημερώνεται.

Η ενημέρωση είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για την επιβίωση και για την ορθολογική διαχείριση των επιπλοκών που προκύπτουν εξαιτίας της παράλυσης, της παραπληγίας και της τετραπληγίας, των κακώσεων νωτιαίου μυελού και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Βλαστοκύτταρα και νέες θεραπείες:

Καλώς ή κακώς, υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους με αναπηρίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον για τις (αντιφατικές και εν πολλοίς επικίνδυνες) θεραπείες – που δεν είναι τόσο «θεραπείες» όσο πειράματα που καθιστούν τους ανθρώπους, με παραπληγία ή με τετραπληγία, πειραματόζωα. Εδώ, το http://news.disabled.gr αποκτά μοναδική αξία, επειδή αποδελτιώνει όλες τις ειδήσεις από όλα τα μέσα που έχουν δημοσιευθεί για το ίδιο θέμα αλλά με διαφορετικά λόγια.

Τις περισσότερες φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πέφτουν στην παγίδα που αυτά τα ίδια έχουν οργανώσει είτε κάνοντας κακή μετάφραση είτε υπερβάλλοντας.

Σημασία έχει πως σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοί που παγιδεύονται είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτές τις «θεραπείες» ή που έχουν ανάγκη την ελπίδα. Είναι τελείως διαφορετικά να αναφέρεται μια «θαυματουργή» θεραπεία σε ικανούς σωματικά που δεν την έχουν ανάγκη και τελείως διαφορετικά να αναφέρεται η ίδια «θαυματουργή» θεραπεία σε ανθρώπους που πιάνονται από τα μαλλιά τους για να μην πνιγούν.

Το http://news.disabled.gr χωρίς να κάνει κριτική στα δημοσιεύματα (αναφέροντας απλώς όλα τα δημοσιεύματα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης) εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Επιπλέον, η ουσία όλων αυτών των ειδήσεων και το αντικείμενο της είδησης καθ’εαυτό, αναφέρεται και αναλύεται με ξεχωριστή αρθρογραφία και στο www.disabled.gr, που συντάσσεται από ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση της παράλυσης, της παραπληγίας και της τετραπληγίας, και γι’ αυτό οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν για τα συμβάντα χωρίς να χάνουν το πραγματικό και αντικειμενικό μέγεθος τους.

Επιχειρηματικότητα, κοινωνική επιχειρηματικότητα και κοινωνική οικονομία:

Το http://news.disabled.gr είναι ανεκτίμητης αξίας για τους ανθρώπους που ενδεχομένως να θέλουν να αναπτύξουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε στην κλασική επιχειρηματικότητα είτε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα είτε στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας.

Αυτοί οι άνθρωποι εδώ θα βρουν μια ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει μια μεγάλη βάση δεδομένων από ευρωπαϊκά προγράμματα για την επιχειρηματικότητα των ΑμεΑ, συνηθισμένα προγράμματα που απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες και στις Ελληνίδες, επιχειρηματικές ιδέες, καθώς και πηγές χρηματοδότησης, τεχνικές πωλήσεων, μεθόδους επιχειρηματικής και επιχειρησιακής οργάνωσης.

Κοινωνικές ασφαλίσεις:

Στο http://news.disabled.gr δημοσιεύονται τα πάντα για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις «μεταρρυθμίσεις» που επιχειρούνται. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι με αναπηρίες, αλλά κυρίως οι ασφαλισμένοι να παραπληγίες ή τετραπληγίες, μπορούν να προετοιμάσουν το μέλλον τους. Πώς προετοιμάζεται το μέλλον;

Όταν εδώ και καιρό στις εφημερίδες και στα περιοδικά διαρρέει η είδηση πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενσωματωθούν με το Ι.Κ.Α. και πως οι παροχές σε είδος και οι υγειονομικές επιτροπές του θα λειτουργούν από το ΕΣΥ, τότε ο καθένας μπορεί να φανταστεί πως μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο μεταβατικό στάδιο και πως για όσο διαρκέσει αυτό το μεταβατικό στάδιο, οι παροχές σε είδος και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνεται με εμπόδια.

Εάν η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες γνώριζε αυτές τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν προς τα τέλη του 2011 θα είχε τη δυνατότητα να κάνει προληπτικά κάποιες από τις «αγορές» αναπηρικών καθισμάτων ή άλλων βοηθημάτων όσο καιρό η διαδικασία ήταν περισσότερο σαφής.
Επίσης, εάν οι ασφαλισμένοι γνώριζαν όλες αυτές τις αλλαγές και τη ρητορική που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των ασφαλιστικών ταμείων, θα είχαν αντικειμενικά περισσότερες και πιο αποτελεσματικές διαπραγματευτικές ικανότητες και σίγουρα πιο βελτιωμένη διαπραγματευτική θέση.

Η αγωνία για ενημέρωση από πρώτο χέρι:

Συχνά, οι αναγνώστες, τηλεφωνούν στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και στο Disabled.GR επειδή «κάτι είπε η τηλεόραση» και θέλουν να μάθουν περισσότερα, μιας και στη συνείδηση του κόσμου η τηλεόραση λέει πάντα την αλήθεια. Αυτή η «αλήθεια» της τηλεόρασης σπανίως είναι τόσο αλήθεια. Συνήθως η τηλεόραση δεν ξέρει τί λέει όταν πρόκειται για αναπηρίες.

Πέρα όμως από την κριτική στην τηλεόραση, η πραγματικότητα είναι μια:
Κάθε αναγνώστης μπορεί να επισκεφτεί το http://news.disabled.gr ή το Disabled.GR για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι γι’ αυτό που ακούστηκε ή νομίζουν ότι ακούστηκε στην τηλεόραση. Τις περισσότερες φορές έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν εδώ την ίδια είδηση, με διαφορετικά λόγια, από διαφορετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στο Disabled.GR – μεταφρασμένο σε σωστά ελληνικά – τα πρωτότυπα δελτία τύπου, έτσι όπως αυτά εκδόθηκαν από αυτούς που προκάλεσαν την είδηση.

Το κόστος για την αγορά προϊόντων αποδελτίωσης:

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες αποδελτίωσης του Τύπου. Το ελάχιστο κόστος για τον καταναλωτή είναι 200€ το μήνα και για μια πολύ περιορισμένη κάλυψη των ειδήσεων, της επικαιρότητας και της αρθρογραφίας.

Το Disabled.GR διαθέτει όλες τις υπηρεσίες του http://news.disabled.gr δωρεάν, και το κυριότερο, όλες αυτές οι ειδήσεις δημοσιεύονται από το πρωτότυπο του νόμου, των εγκυκλίων των ασφαλιστικών ταμείων, των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, το Disabled.GR προσπαθεί να υποστηρίξει τους αναγνώστες με περισσότερες και πολύ συστηματικές πληροφορίες, ώστε να ενημερώνονται γρήγορα για όσα τους αφορούν.

Γιατί να διαβάζετε;

Είναι αλήθεια πως η αναπηρία είναι δύσκολη ως συνθήκη ζωής και ως εμπειρία. Αυτή η δυσκολία για να μπορέσει να γίνει πιο διαχειρίσιμη χρειάζεται ενημέρωση και επειδή υπάρχουν τεράστιοι όγκοι πληροφοριών ο κάθε αναγνώστης χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην ταξινομημένη πληροφορία ώστε να μάθει στα γρήγορα αυτά που τον ενδιαφέρουν.

Το Disabled.GR καλύπτει αυτήν ακριβώς την ανάγκη των Ελλήνων αναγνωστών με αναπηρίες για τη γρήγορη πρόσβαση στην ταξινομημένη πληροφορία.

Εκτός από την εργαλειακή χρήση που έχει η πληροφορία για τον πολίτη με αναπηρία μέσα από την διαρκή και συνεπή ενημέρωση, βελτιώνεται η διαπραγματευτική θέση του πολίτη με αναπηρία απέναντι στη δημόσια διοίκηση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην οικονομία και στην αγορά.
Η Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική εάν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με αναπηρίες ήταν ενημερωμένοι και εάν μπορούσαν να εκφράσουν διά του δημοσίου και πολιτικού λόγου αυτά που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, www.disabled.gr, Ιανουάριος 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …