Ολα της εξωσωματικής δύσκολα…

Χωρίς άδεια λειτουργούν τα 50 κέντρα -δημόσια και ιδιωτικά- εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας.
Οι δύο σχετικοί νόμοι παραμένουν ανενεργοί, καθώς εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών λειτουργίας.
Η ανεξάρτητη αρχή δε που συστάθηκε στο τέλος του 2005 και έχει καταθέσει όλες τις προτάσεις για την αδειοδότηση και τους ελέγχους που διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των κέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνη… περιμένει να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά της, καθώς μετρά μηδέν προσωπικό. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί και η εφαρμογή τριών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θεσπίζουν τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη διατήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων.

Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη προβλεφθεί στους σχετικούς ελληνικούς νόμους (3089/2002 και 3305/2005), ενώ άλλα πρέπει να συμπεριληφθούν.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, τόνισαν η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) Ξένη Παπαρρηγοπούλου-Σκορίνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Βασίλης Ταρλατζής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αμεσες προτεραιότητες -εξήγησε η πρόεδρος- της ανεξάρτητης αρχής, που επί ενάμιση χρόνο εργάζεται χωρίς καμία βοήθεια και στήριξη από την πολιτεία, είναι η ολοκλήρωση της καταγραφής των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, η εν συνεχεία χορήγηση αδειών λειτουργίας σε αυτές, η εκπόνηση ειδικού κώδικα δεοντολογίας και καλής πρακτικής, η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στις υπηρεσίες της αρχής αλλά και αντιμετώπισης των καταγγελιών και η μελέτη και κατασκευή λογισμικού για την απευθείας σύνδεση με τις μονάδες με σκοπό την εθνική καταγραφή των εξωσωματικών εφαρμογών στη χώρα μας.

Τα πράγματα επομένως για τα 250-300.000 υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας δεν είναι εύκολα. Εκτός του ανύπαρκτου ελέγχου λειτουργίας των κέντρων -8 δημόσιων και 42 ιδιωτικών- εξωσωματικής γονιμοποίησης, ανύπαρκτη είναι και η ασφαλιστική κάλυψη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Και τα κόστη είναι υψηλά, καθώς σύμφωνα με τον Β. Ταρλατζή, η απλή εξωσωματική κοστίζει 1.500 – 2.000 ευρώ, η μικρογονιμοποίηση 2.500 – 3.000 ευρώ και η προεμφυτευτική 3.000 – 4.000 ευρώ. Και οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν τα χρήματα για την αγορά των φαρμάκων που απαιτούνται σε κάθε τέτοια κλινικοεργαστηριακή εφαρμογή.

Στη χώρα μας γίνονται 12-15.000 κύκλοι εξωσωματικών προσπαθειών, κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να μεταφράζεται σε περισσότερες από δύο προσπάθειες, αφού το μέσο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης σε εξωσωματική είναι γύρω στο 25-30% ανά προσπάθεια, πρόσθεσε ο καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας του ΑΠΘ.

Εάν ένα ζευγάρι κάνει περισσότερες από μία προσπάθειες, όπως γίνεται πολύ συχνά, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κι έτσι εκτιμάται ότι έπειτα από 5 προσπάθειες ανεβαίνει στο 70-80%.

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/07/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …