Παραπεμπτικό για αναπηρικό κάθισμα

Όταν κάποιος ασφαλισμένος ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποιο αναπηρικό κάθισμα ή άλλο βοήθημα και να ασκήσει το δικαίωμά του για οικονομική συμμετοχή του ασφαλιστικού του ταμείου, τότε χρειάζεται να υποβληθεί (για μία ακόμη φορά) σε μία σειρά από θυσίες:

1) Να (ξανά)εξεταστεί από κάποιο ορθοπεδικό ο οποίος, αφού αξιολογήσει την αντικειμενική αναπηρία του ασφαλισμένου, θα συντάξει παραπεμπτικό για την υγειονομική επιτροπή.
2) Να (επαν)εξεταστεί από την αμέσως επόμενη στην ιεραρχία υγειονομική επιτροπή, η οποία θα επικυρώσει το παραπεμπτικό του πρώτου Ιατρού.
Το τυποποιημένο έντυπο του παραπεμπτικού θυμίζει δοκιμασία αντίστοιχη με τέστ μέτρησης της ευφυΐας ερασιτεχνών στην τηλεγραφία. Τα εν λόγω έντυπα, ίσως να μετρούν με πιστότητα την ευφία των εργαζομένων ιατρών σε αυτά, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με έντυπο στο οποίο τυποποιείται η διαδικασία για να διευκολυνθεί ο υπάλληλος-ιατρός.
Ο ιατρός έχει στη διάθεσή του 2 γραμμές, για να διατυπώσει με ακρίβεια την περιγραφή συγκεκριμένου τεχνολογικού βοηθήματος το οποίο, κατά τη δική του εμπειρογνώμονα άποψη, προτείνει. Σε αυτές τις 2 γραμμές οφείλει επίσης να εκθέσει και την υποστηρικτική επιχειρηματολογία για την καταλληλότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού ως προς την ανθρωπομετρική κλίμακα του ασφαλισμένου με αναπηρία.
Ο υπάλληλος-ιατρός έχει στη διάθεσή του 2 γραμμές-λαιμητόμο στις οποίες οφείλει να περιγράψει το βοήθημα, το οποίο προτείνει. Σε περίπτωση δε που η υπηρεσία τον υποπτευθεί ότι μεροληπτεί (πιθανώς υπέρ κάποιας επιχείρησης) θα τον κρίνει ως προς το περιεχόμενο αυτών των 2 γραμμών.
Έτσι λοιπόν κανείς δεν είναι ευχαριστημένος: Ούτε ο υπάλληλος-ιατρός, ο οποίος διακινδυνεύει την καριέρα του, χωρίς να ασκεί την επιστήμη του. Ούτε ο ασφαλισμένος, ο οποίος δε λαμβάνει αυτό που δικαιούται. Ούτε οι επιχειρήσεις εμπορίας βοηθημάτων, αφού τα εμπορεύματά τους δεν αξιολογούνται με ορθολογικά κριτήρια. Ούτε το ασφαλιστικό ταμείο το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει τους υπαλλήλους του.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …