Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται ΕΚΑΣ από 30 ως 230 ευρώ

Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, δικαιούνται μηνιαίο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένα κριτήρια.

euro logo

Το επίδομα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ποσό κλιμακώνεται από 30 ως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Το δίκτυο πληροφόρησης και συμβουλευτικής των εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφει το ισχύον καθεστώς για την ειδική παροχή του ΕΚΑΣ, τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις χορήγησής της.
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Εργασίας για το έτος 2014 δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

1. Οριο ηλικίας. Οι συνταξιούχονα έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας, με μοναδική εξαίρεση από τον ηλικιακό περιορισμό τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Επίσης εξαιρούνται οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

2. Εισόδημα (σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. (Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες (Ν. 1892/1990, άρθρο 63, παρ. 4, όπως ισχύει), καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Επίσης το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ. Ενώ το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,9 ευρώ.

Πάντως το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και αδείας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

3. Τόπος διαμονής. Για την καταβολή του επιδόματος και πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων, θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν ως μόνιμο τόπο διαμονής την Ελλάδα.

Παπαδής Κώστας

tovima.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …