Πώς το χόμπι μου έγινε η δουλειά μου

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Barry West, πρώην κηπουρός, αγγλικής καταγωγής, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Forward της Spinal Injuries Association, σχετικά με την επαγγελματική του «στροφή» μετά από σοβαρό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κάκωση νωτιαίου μυελού στο επίπεδο μεταξύ 4ου και 5ου αυχενικού σπονδύλου (Α4-5). Ο Barry West εξηγεί πώς το χόμπι του εξελίχθηκε σε επάγγελμα και πώς έφτασε να χειρίζεται ακόμα και ραπτομηχανές υπό συνθήκες τετραπληγίας!

«Το χόμπι μου ξεκίνησε τυχαία η αλήθεια είναι. Ένας παλιός πελάτης μου στον οποίο δούλευα ως κηπουρός πριν το ατύχημά μου, μου χάρισε έναν υπολογιστή. Πραγματικά ήμουν ο χειρότερος αρχάριος. Στην αρχή χρησιμοποιούσα ένα πρόγραμμα φωνητικής υπαγόρευσης, αλλά είχα τόσους πολλούς επισκέπτες όλη την ώρα που ήταν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα σωστά, γιατί έβγαζε συνέχεια τις λάθος λέξεις.

Έπειτα άρχισα να χρησιμοποιώ ένα ποντίκι στόματος (mouth stick) το οποίο είχε ένα κομμάτι βέλκρο σε κάθε άκρο, ώστε ο κέρσορας στην οθόνη να ακολουθεί την κίνηση του κεφαλιού μου. Πραγματικά χρειάστηκε πολύ υπομονή για να το χρησιμοποιώ σωστά. Κάθε φορά που μου ερχόταν κάποια καλή ιδέα, άρχιζα αμέσως εξάσκηση, που μπορούσε να κρατάει ατελείωτες ώρες κάθε μέρα. Ένας τεχνικός μού έδειξε τα βασικά εργαλεία στον υπολογιστή μου, αλλά και πώς να βρίσκω τα προγράμματα που χρειάζομαι.

Με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι η χρήση του υπολογιστή ήταν κάτι που μπορούσα να κάνω απολύτως μόνος μου, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού μου. Βρήκα ένα πρόγραμμα γραφιστικής για τον σχεδιασμό λογοτύπων, επαγγελματικών καρτών, επιστολών και πολλά άλλα. Άρχισα να πειραματίζομαι με ιδέες για φίλους και συγγενείς. Προς έκπληξή μου, μού άρεσε πολύ, κρατούσε το μυαλό μου απασχολημένο και αυτό με βοήθησε πολύ σε μια περίοδο όπου δεν ήξερα τί πορεία θα είχε η ζωή μου μετά την κάκωση νωτιαίου μυελού.
Ήταν ωραία να σηκώνομαι ξανά το πρωί με καινούρια κίνητρα για να δημιουργώ πράγματα με απόλυτη ανεξαρτησία.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να προσπαθήσω να σχεδιάσω μπλουζάκια. Μετά από πολλές οικονομίες και μετά από πάρα πολλούς μήνες κατάφερα να αγοράσω μια μεταχειρισμένη τυπογραφική μηχανή.
Ήμουν πολύ ευτυχισμένος και πολύ πρόθυμος για δουλειά, μιας και είχα μαζέψει όλα αυτά τα χρήματα με πολύ κόπο. Με τη βοήθεια του τεχνικού που μου έδειχνε πώς να χρησιμοποιώ σωστά τον εξοπλισμό, σχεδίασα αρχικά ένα mouse mat για το ποντίκι του υπολογιστή μου. Μέσα σε λίγες κιόλας ώρες είχα καταφέρει να σχεδιάσω mouse mats, σουβέρ, παζλ και μπλουζάκια, σε πολύ καλή ποιότητα. Όπως καταλαβαίνετε είχα πάρα πολλές ιδέες για το τί θα μπορούσα να σχεδιάσω μετά!
Τους μήνες που ακολούθησαν γινόμουν όλο και καλύτερος στη χρήση του νέου εξοπλισμό και κατάφερα να αποκτήσω την φήμη καλού τυπογράφου στην πόλη μου. Άρχισα επίσης να έχω περισσότερες δουλειές στην εκτύπωση επαγγελματικών καρτών.

Μέχρι τότε ο πατέρας μου με βοηθούσε αφιερώνοντας πάρα πολλές ώρες στην κοπή των καρτών, χρησιμοποιώντας μια χειροκίνητη μηχανή ξακρίσματος – χρειαζόταν 2,5 ώρες για να κόψει 250 κάρτες! Κάποια στιγμή όμως αποφάσισα να έχω προσωπικούς βοηθούς ώστε να με βοηθούν να κόβω τις εκτυπώσεις και να ετοιμάζω τον εξοπλισμό μου, αλλά και να με βοηθούν με το φαγητό, το ντύσιμο, και τις υπόλοιπες προσωπικές μου ανάγκες μέσα στην ημέρα.

Κάποια μέρα ένας φίλος μου με πληροφόρησε για την ύπαρξη μιας ραπτομηχανής με οθόνη αφής, κι αποφάσισα να κάνω οικονομίες για να την αποκτήσω ώστε να κάνω μόνος μου και κεντήματα πάνω σε μπλουζάκια! Πράγματι την αγόρασα, αλλά δεν είχα ιδέα για το πώς δούλευε, μιας και η ανάγνωση οδηγιών χρήσεως δεν είναι το δυνατό μου σημείο!
Ευτυχώς η μητέρα μου ήξερε κάποια πράγματα από ραπτομηχανές και κάθισε υπομονετικά για ώρες μέχρι να μάθει πώς λειτουργεί και να με βοηθήσει να το καταλάβω κι εγώ.

Αρχίσαμε τις δοκιμές πρώτα στα δικά μου ρούχα. Η βοηθός μου κι εγώ περνούσαμε πολλές ώρες τυπώνοντας και κεντώντας, και γινόμασταν όλο και καλύτεροι, ενώ η μητέρα μου περνούσε τις κλωστές. Σύντομα όμως αποφάσισα να περνάω ο ίδιος τις κλωστές στις βελόνες της ραπτομηχανής, μόνος μου, με την χρήση του mouth stick. Και τα κατάφερα.
Για να μπορέσω να κολλήσω το βαμβάκι στην άκρη του mouth stick το έβρεχα λίγο κι έτσι μπορούσα να τραβάω και να περνάω τις κλωστές σε όλη την ραπτομηχανή. Χρειάστηκε αρκετή ώρα και πολλή υπομονή και το τελευταίο βήμα ήταν να περάσω την κλωστή μέσα από την βελόνα. Με βοήθησε η μητέρα μου να κόψουμε την άκρη της κλωστής που είχε φθαρεί, και τελικά κατάφερα να περάσω την κλωστή μέσα από τη βελόνα σε 1 ώρα και 45 λεπτά! Βέβαια πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία η μητέρα μου χρειαζόταν μόλις 10 δευτερόλεπτα, αλλά μπορώ να είμαι τουλάχιστον υπερήφανος που προσπάθησα έστω και μία φορά και τα κατάφερα!

Τώρα πια έχω αναβαθμίσει τον εκτυπωτή λέιζερ και αγόρασα μια αυτόματη μηχανή εγκοπής για τις επαγγελματικές κάρτες. Αποφάσισα όμως πως δεν είναι ανάγκη να τα κάνεις όλα μόνος σου! Όπως για παράδειγμα… το σιδέρωμα! Χαίρομαι πολύ που δεν μπορώ να σιδερώσω – κι ελπίζω να μην σχεδιαστεί ποτέ σίδερο που να μπορώ να το χρησιμοποιήσω με το κεφάλι μου!

Σήμερα ζω ανεξάρτητος με τους βοηθούς μου, τον σκύλο μου και τα ψάρια μου. Παράγω όλο και περισσότερα μπλουζάκια και επαγγελματικές κάρτες και η δουλειά μου πηγαίνει καλά. Μπορώ να πω πως έχω μια καλή ποιότητα ζωής και είμαι ευτυχισμένος.»

Απόδοση στα ελληνικά: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …