«Πράσινο φως» στην έρευνα με υβριδικά έμβρυα

Η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) αποφάσισε χθες να επιτρέψει την έρευνα με υβριδικά έμβρυα που δημιουργούνται από ζωικά ωάρια κι ανθρώπινο DNA, έπειτα από ένα χρόνο δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ επιστημόνων που χρειάζονται βλαστοκύτταρα για να μελετήσουν νέες θεραπείες και ομάδων που αντιτίθενται στη χρήση τους.

Η HFEA απεφάνθη ότι η έρευνα με υβριδικά έμβρυα μπορεί κατ’αρχήν να προχωρήσει, αλλά κάθε ερευνητική ομάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση και κάθε πρόγραμμα θα εξετάζεται και θα εγκρίνεται (ή όχι) χωριστά. Η εν λόγω τεχνική περιλαμβάνει τη δημιουργία εμβρύων με εισαγωγή ανθρώπινου DNA (δηλαδή του πυρήνα ανθρώπινου κυττάρου) σε ωάρια αγελάδας ή κουνελιού από τα οποία έχει ωστόσο αφαιρεθεί το ζωικό DNA. Απώτερος στόχος είναι η εξαγωγή βλαστοκυττάρων, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιουδήποτε είδους ιστό και χρησιμοποιούνται στην έρευνα για τη μελέτη σοβαρών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αυτή την έρευνα βρίσκεται το κλειδί για τη θεραπεία τους. Ο λόγος που στρέφονται στη δημιουργία βλαστοκυττάρων από ζωικά ωάρια είναι η μικρή διαθεσιμότητα ανθρωπίνων ωαρίων και η συχνά κακή ποιότητά τους. Στο πλαίσιο της νέας μεθόδου, τα υβριδικά έμβρυα καταστρέφονται εντός 14 ημερών -μόλις αφαιρεθούν τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα- και δεν τίθεται θέμα εμφύτευσής τους σε ανθρώπινη μήτρα. Οι ερευνητές απορρίπτουν ως επιστημονικά αβάσιμες τις ανησυχίες περί γέννησης «αγελαδο-ανθρώπινων» υβριδικών οργανισμών (τα υβριδικά έμβρυα περιέχουν άλλωστε ελάχιστα ζωικά γονίδια) τονίζοντας ότι μοναδικός στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των ανθρωπίνων ασθενειών.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που δεν πείθονται. Ορισμένοι κάνουν λόγο για «το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων μωρών», ενώ άλλοι, κυρίως θρησκευτικές ομάδες, εστιάζουν στα δικαιώματα του εμβρύου, καταγγέλλοντας ως ανήθικη τη δημιουργία ενός εμβρύου που είναι εξ αρχής προορισμένο να πεθάνει. Σύμφωνα πάντως με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν για λογαριασμό της HFEA, το 61% του κοινού συμφωνεί με τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων εάν αυτό μπορεί να συμβάλει σε νέες θεραπείες, έναντι 25% που την απορρίπτει. Οσο για τη βρετανική κυβέρνηση, εγκαταλείπει την αρχική απορριπτική της στάση και προωθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρήση υβριδικών εμβρύων, τα οποία είναι ανθρώπινα κατά 99,9% και ζωικά κατά 0,1%.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 06/09/2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …