Προς κατάργηση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών από το 2008

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της υποχρεωτικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος απ’ όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους από το επόμενο έτος προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το πρώτο βήμα εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει, αφού και φέτος χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι έλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, στις οποίες, εκτός από τα στοιχεία τους, είχαν καταγραφεί τα εισοδήματά τους, καθώς και οι κωδικοί με τους φόρους που παρακρατήθηκαν.

Το δεύτερο, λοιπόν, βήμα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση της χρονοβόρου και γραφειοκρατικής διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής στις ΔΟΥ των φορολογικών δηλώσεων από την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις που έστειλε φέτος η ΓΓΠΣ αυτές περιελάμβαναν τα εξής στοιχεία:

* Το καθαρό εισόδημα που εισέπραξαν οι μισθωτοί από την εργασία τους κατά τη διάρκεια του 2006.

* Την κύρια σύνταξη, τα επικουρικά, τα μερίσματα και το ΕΚΑΣ που έλαβαν πέρυσι οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

* Τα ποσά των φόρων που προκαταβλήθηκαν, καθώς και των φόρων που αναλογούν στο εισόδημα ή τη σύνταξη κατά περίπτωση.

Ομως οι εν λόγω δηλώσεις δεν περιελάμβαναν όλα τα στοιχεία, εισοδήματα ή δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο ή το εισόδημα και ως εκ τούτου αν υπάρχουν θα πρέπει να τα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Για να επιτευχθεί, λοιπόν, το σχέδιο της ΓΓΠΣ για κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων απ’ όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα πρέπει όλα τα στοιχεία για τα εισπραχθέντα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις καθώς και για τις περισσότερες από τις καταβληθείσες δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα να αποστέλλονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ηλεκτρονικά από τους φορείς που συναλλάσσονται με τους φορολογουμένους προκειμένου ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται στη διάθεση των φορολογικών αρχών και ως εκ τούτου να μη χρειάζεται να τα δηλώνουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι.

Μόνο με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζουν οι ίδιοι παράγοντες, θα καταργηθούν οι υποχρεώσεις εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων να συμπληρώνουν τα πολύπλοκα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε2, να συγκεντρώνουν δεκάδες δικαιολογητικά έγγραφα (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.) και να υποβάλλουν όλα αυτά μαζί στις ΔΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα που επεξεργάζονται ήδη τα στελέχη του υπουργείου θα απαλλάσσει το σύνολο των φορολογουμένων από την υποχρέωση να υποβάλλει κάθε χρόνο στην εφορία αναλυτική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησε και τις (εκπιπτόμενες από τα εισοδήματα αυτά) δαπάνες που κατέβαλε κατά το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, η υποβολή της δήλωσης δεν θα είναι αναγκαία, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους που είναι αρμόδιες να υπολογίζουν τους φόρους εισοδήματος θα έχουν ήδη στη διάθεσή τους όλα αυτά τα πληροφοριακά στοιχεία που είναι απαραίτητα προκειμένου να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς για την τελική επιβάρυνση κάθε φορολογουμένου. Η πρόσβαση στα πληροφοριακά αυτά στοιχεία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με όλους τους φορείς οι οποίοι είχαν οικονομικές συναλλαγές με τους φορολογούμενους (επιχειρήσεις οι οποίες κατέβαλαν μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία που πλήρωσαν συντάξεις κ.λπ.).

Τι προβλέπει το σχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες το σχέδιο που προβλέπει τα εξής:

1) Σταδιακά όλοι οι επιχειρηματίες, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τους οποίους οι φορολογούμενοι καταβάλλουν δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα εισοδήματά τους (ασφάλιστρα ζωής, έξοδα ιατρική περίθαλψης, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και δίδακτρα για ξένες γλώσσες ή μαθήματα) θα υποχρεώνονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία για τις παραπάνω πληρωμές. Ειδικότερα:

α) Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλούνται κάθε χρόνο να αποστέλλουν σε ηλεκτρονική μορφή καταλόγους με στοιχεία για τις πληρωμές ασφαλίστρων ζωής, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας από τους πελάτες τους κατά το προηγούμενο έτος. Στις καταστάσεις που θα υποβάλλουν στη ΓΓΠΣ θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία: Ονομα, επώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) πελάτη και συνολικό χρηματικό ποσό ασφαλίστρων που αυτός κατέβαλε μέσα στο έτος. Ετσι, η ΓΓΠΣ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία για τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν δαπάνες για ασφάλιστρα αναγνωριζόμενες για έκπτωση από τα εισοδήματά τους, καθώς επίσης και τα συγκεκριμένα ποσά που αυτοί κατέβαλαν.

β) Ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί θα αποστέλλουν κάθε χρόνο με ηλεκτρονικά μέσα αναλυτικές καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν ονόματα, επώνυμα και ΑΦΜ πελατών-ασθενών τους καθώς και τα χρηματικά ποσά που αυτοί πλήρωσαν το προηγούμενο έτος για επισκέψεις, εξετάσεις, νοσηλεία και θεραπευτική αγωγή. Ετσι, η ΓΓΠΣ θα γνωρίζει ποιοι φορολογούμενοι είχαν δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι οποίες αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος και ποια είναι τα ακριβή ποσά των δαπανών αυτών που κατέβαλαν.

γ) Ολα τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή μαθημάτων θα υποβάλλουν κάθε χρόνο ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές διδάκτρων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος από γονείς για τα παιδιά τους. Στους καταλόγους που θα πρέπει να αποστέλλουν θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία: ονόματα, επώνυμα και ΑΦΜ πελατών-γονέων, ονόματα και επώνυμα των μαθητών καθώς και τα χρηματικά ποσά που πλήρωσαν οι γονείς ως δίδακτρα. Ετσι, η ΓΓΠΣ θα γνωρίζει ποιοι φορολογούμενοι είχαν δαπάνες για δίδακτρα, οι οποίες αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος, και ποια είναι τα ακριβή ποσά των δαπανών αυτών που κατέβαλαν.

2) Οι τράπεζες θα αποστέλλουν κάθε χρόνο σε ηλεκτρονική μορφή προς τη ΓΓΠΣ στοιχεία για τους πελάτες τους που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας (όνομα επώνυμο και ΑΦΜ) καθώς και για τα χρηματικά ποσά των τόκων που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος, τα οποία -ως γνωστόν- αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος. Ετσι, η ΓΓΠΣ θα έχει στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες για τους φορολογούμενους που έχουν δαπάνες για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και τα ποσά των τόκων που αυτοί κατέβαλαν.

3) Εχοντας στη διάθεσή της τα παραπάνω στοιχεία για τα αποκτηθέντα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών και τις δαπάνες που εκπίπτουν, η ΓΓΠΣ θα προχωρεί αυτόματα στην τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο. Στη συνέχεια θα εκδίδει το εκκαθαριστικό σημείωμα με το χρεωστικό ή το πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και θα το αποστέλλει στο φορολογούμενο. Η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνεται δηλαδή αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί η υποβολή δήλωσης και δικαιολογητικών εγγράφων από το μισθωτό ή το συνταξιούχο. Το εκκαθαριστικό σημείωμα θα αναγράφει προθεσμία αποδοχής, ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν φυσικά το δικαίωμα να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και να «διορθώσουν» το εκκαθαριστικό, υποβάλλοντας οι ίδιοι εντός μιας νέας προθεσμίας δήλωση στην οποία θα συμπληρώνονται τυχόν πρόσθετα στοιχεία για εκπιπτόμενες δαπάνες που ενδεχομένως δεν ελήφθησαν υπόψη για την τελική εκκαθάριση του φόρου.

Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται ότι θα συμβάλει επίσης στον εντοπισμό των φορολογούμενων που αποκρύπτουν εισοδήματα, αφού μισθωτοί που έχουν πάνω από έναν εργοδότη και δεν δηλώνουν στην Εφορία το εισόδημα που απέκτησαν από τη δεύτερη ή και τρίτη δουλειά θα είναι εύκολο να αποκαλυφθούν.

Γ. ΚΟΥΡΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …