Τα ιατρικά λάθη στο ΕΣΥ κοστίζουν τη ζωή σε 50.000 ασθενείς το χρόνο

«Βαγδάτη» είναι το ιταλικό σύστημα υγείας, αν βέβαια αληθεύουν τα στοιχεία για το νούμερο των νεκρών από ιατρικά λάθη. Τόσοι θάνατοι καθημερινά, ούτε στο Ιράκ δεν σημειώνονται… Τα στοιχεία και τα νούμερα δεν προέρχονται από κάποιον άγνωστο σύλλογο, αλλά από τους ίδιους τους γιατρούς.

Κάτι που προκάλεσε ανησυχία, αφού δόθηκαν στο συνέδριο της ΑΙΟΜ (Ενωση των Ιταλών ογκολόγων), που ανακοίνωσε ότι καθημερινά πεθαίνουν από ιατρικά λάθη 90 άνθρωποι και 50.000 κάθε χρόνο. Περίπου 320.000 έχουν υποστεί ζημιές από αυτά τα λάθη, εκ των οποίων το 50% θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Τα ιταλικά νοσοκομεία είναι πιο επικίνδυνα από τις autostrade», έγραψε ο ιταλικός Τύπος, αφού «οι γιατροί προκαλούν περισσότερα ατυχήματα» από τα τροχαία. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά στις λεπτομέρειές τους. Πραγματικά «σφαγεία» είναι τα χειρουργεία, όπου γίνονται 32% λάθη, 28% μέσα στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση, 22% στο τμήμα των πρώτων βοηθειών και 18% στα διάφορα ιατρεία. Ποιοι είναι όμως οι πιο «απρόσεχτοι», όπου και σημειώνονται τα περισσότερα λάθη; Επικεφαλής είναι το ορθοπεδικό τμήμα με 16,5%, το ογκολογικό – 13%, το μαιευτικό – 10,8% και με 10,6% το χειρουργικό. Ολα αυτά τα λάθη κοστίζουν στο ιταλικό σύστημα υγείας 10 δισ. ευρώ. Πολλά λάθη γίνονται επειδή χορηγούνται ακατάλληλα ή λανθασμένα φάρμακα, αλλά τα τελευταία χρόνια διότι τα νοσοκομεία για οικονομικούς λόγους δίνουν εξιτήρια στους ασθενείς πριν από τον απαιτούμενο χρόνο. Η υπουργός Υγείας Λίβια Τούρκο καυτηρίασε το φαινόμενο, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ούτε στην Ιταλία, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι «έστω και αν πεθαίνει ένας άνθρωπος τον χρόνο, έχουμε υποχρέωση ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Σύντομα πάντως το υπουργείο θα δώσει επίσημα στοιχεία.

Τα διάφορα συνδικαλιστικά όργανα των Ιταλών γιατρών, χωρίς να κρύβουν το πρόβλημα, αμφισβητούν τα νούμερα, τα οποία «τρομοκρατούν τον κόσμο με αριθμούς που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και παραποιούν την αλήθεια», όπως δήλωσε ο Στέφανο Μπιασιόλι, πρόεδρος της ASMD. «Το πρόβλημα υπάρχει, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί και είναι άδικο να δίνουν τέτοια νούμερα». Αγανακτισμένοι είναι ιδιαίτερα οι ορθοπεδικοί, όπως δηλώνει ο πρόεδρός τους, Αλεσάντρο Φαλντίνι. «Με έκπληξη είδαμε και πάλι ότι κατέχουμε τα πρωτεία. Επειδή επαναλαμβάνεται χρόνια αυτή η ιστορία, ας πάνε να εξετάσουν τις δικαστικές αποφάσεις για το αν επρόκειτο για δικό μας λάθος». Από το υπουργείο Υγείας δόθηκαν και νέες εξηγήσεις, αναφέροντας ότι τα λάθη σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται από 3,7%-16%, αλλά δεν πρόκειται για ποσοστό θανάτων. Πάντως, μια άλλη εταιρεία, η Clinical Risk Management, που ασχολείται με το θέμα, αναφέρει ότι στην Ιταλία σημειώθηκαν τα τελευταία 7 χρόνια 65.000 «δυσμενή περιστατικά».

Του Λ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/10/2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …