Θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα

Σημαντικά βήματα γίνονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) ενέκρινε δύο επεκτάσεις ένδειξης σε μία θεραπεία, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά οκτώ αυτοάνοσα νοσήματα. Η θεραπεία αφορά το μονοκλωνικό αντίσωμα ινφλιξιμάμπη και ήταν ήδη διαθέσιμη για οκτώ παθήσεις, δηλαδή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νόσο του Κρόν, τη συριγγοποιό νόσο του Κρόν, την ελκώδη κολίτιδα, την ψωρίαση και την παιδιατρική νόσο του Κρόν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΜΕΑ ενέκριναν αλλαγές στο φύλλο οδηγιών του συγκεκριμένου φαρμάκου, με τις οποίες αναθεωρήθηκαν δύο ενδείξεις για τα αυτοάνοσα νοσήματα αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα.

Για την ψωριασική αρθρίτιδα, βρέθηκε ότι – εκτός από τη βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου – η ινφλιξιμάμπη οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής λειτουργικότητας. Περιορίζει, επίσης, την πορεία καταστροφής των περιφερικών αρθρώσεων, σε ασθενείς με πολυαρθρική συμμετρική νόσο.
Σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία βελτιώνει και τα αξονικά και τα μη σπονδυλικά σημεία και συμπτώματα, συμβάλλοντας έτσι στη γενική αντιμετώπιση της σοβαρής, ενεργού νόσου, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική θεραπεία. Η ένδειξη επίσης περιλαμβάνει την σημαντική βελτίωση στη σωματική λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

Οι νόσοι
-Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις και το δέρμα. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς έχουν ενδείξεις διαβρωτικής νόσου.
Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-30% των ασθενών με ψωρίαση. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30 έως 55 ετών.

Η επέκταση της ένδειξης που αφορά τη μείωση της προόδου της καταστροφής των αρθρώσεων, βασίσθηκε σε δεδομένα της μελέτης IMPACT 2, σε 200 ασθενείς με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα. Ακτινογραφίες των χεριών και ποδιών όλων των ασθενών ελήφθησαν κατά την αρχική εξέταση και τις εβδομάδες 24 και 54.

Φάνηκε ότι η θεραπεία με ινφλιξιμάμπη μείωσε σημαντικά το ρυθμό της ακτινολογικής εξέλιξης της νόσου, συγκριτικά προς τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε περισσότερους από τέσσερις στους πέντε ασθενείς, η ακτινολογική πρόοδος σταμάτησε εντελώς.

-Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία επώδυνη και προοδευτική μορφή αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης.
Προσβάλλει κυρίως νέους άντρες από την ηλικία των 20 ετών και χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, απώλεια κινητικότητας και σε σοβαρές περιπτώσεις σύντηξη των σπονδύλων. Η πάθηση ενδέχεται να προσβάλλει κι άλλα όργανα, όπως τα μάτια και είναι συχνότερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.
Η επέκταση της ένδειξης στην αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, βασίσθηκε σε δεδομένα δύο πολυκεντρικών, διπλά τυφλών, ελεγχόμενων κλινικών μελετών, σε 70 και 279 ασθενείς με ενεργό αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα.

Οι μελέτες έδειξαν γρήγορη ανακούφιση από τα σημεία και συμπτώματα της νόσου από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα με περισσότερους από 7 στους 10 ασθενείς να επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων που διατηρήθηκε για 5 και 2 έτη θεραπείας αντίστοιχα. Παράλληλα φάνηκε σημαντική βελτίωση στη σωματική λειτουργικότητα, την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

www.iatronet.gr 31/3/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …