Το Διαδίκτυο στην Υπηρεσία της Αναπηρίας http://www.disabled.gr/

Εάν δούμε την αναπηρία υπό το πρίσμα μιας διαφορετικής συνθήκης ζωής, απλοποιούνται πολλά σύνθετα προβλήματα, που προκύπτουν από την έλλειψη κίνησης.

Η αναπροσαρμογή του περιβάλλοντος μας και η προσεκτική επιλογή τεχνολογικών βοηθημάτων και προϊόντων βελτιώνει τόσο τις συνθήκες, όσο και την ποιότητα της ζωής μας.
Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Διαδίκτυο αποτελούν δυο πολύ καλούς συμμάχους της αναπηρίας. Οι δυνατότητες πρόσβασης στην γνώση την πληροφόρηση και την επικοινωνία είναι απεριόριστες και μάλιστα χωρίς κόστος.
Το Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει μια από τις σημαντικότερες ιστοσελίδες του Ελληνικού Κυβερνοχώρου.
Το http://www.disabled.gr/ αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών πάνω στα θέματα αναπηρίας και αποκατάστασης και ειδικής εκπαίδευσης.
Το http://www.disabled.gr/ ξεκινώντας από ερασιτεχνική βάση και από το μεράκι κάποιων ανθρώπων να γνωστοποιήσουν αυτό που συνέβαινε στο σώμα τους κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών.
Η επικοινωνία και η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες ζωής προέκυψε ως αυτονόητη.
Το http://www.disabled.gr/ σχεδιασμένο με βάση τους κανόνες του Universal Design περιλαμβάνει εκατοντάδες links πάνω σε πολλές και διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Μερικά από τα σημαντικότερα links του http://www.disabled.gr/ που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε είναι τα εξής.
– http://www.disabled.gr/anapiria.htm Το Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ που περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα τεύχη του εντύπου, με τα άρθρα όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν.
– http://www.disabled.gr/books.html Το αρχείο για την αναπηρία και την αποκατάσταση που αποτελεί την πιο αξιόλογη συλλογή βιβλίων και άρθρων με περισσότερους από 1500 τίτλους.
– http://www.disabled.gr/mailinglist.html Τις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σημαντικότερη την Disabled στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 290 συνδρομητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
– http://www.disabled.gr/newsletter.html Το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο με περισσότερους από 1300 συνδρομητές, που ενημερώνει τόσο για τις δράσεις του Αναπηρία Τώρα, όσο και για τα νέα και τις ανακοινώσεις του χώρου της αναπηρίας.
– http://www.disabled.gr/gr-arts/0guide01.html Τον Οδηγό για τον Πολίτη με Αναπηρία, που ανανεώνεται διαρκώς και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή νομοθεσίας για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίες.
– http://www.disabled.gr/congress Τις ανακοινώσεις για το Συνέδριο Νοσηλευτικής Αποκατάστασης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 Αυγούστου 2001.
– http://www.disabled.gr/lavda Τη Λάβδα, το πρώτο κέντρο για την ανεξάρτητη διαβίωση.
Το http://www.disabled.gr/ φιλοξενεί τις σελίδες των μεγαλύτερων ελληνικών οργανώσεων. Μπορείτε να πλοηγηθείτε, στη σελίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών, του Ινστιτούτου Αριστοτέλης, της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας, πολλών συγγραφέων κ.α.
Το http://www.disabled.gr/ είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι απολύτως προσπελάσιμο σε όλες τις αναπηρίες.
Μέσα από τις σελίδες του http://www.disabled.gr/ προσπαθούμε έγκυρα και υπεύθυνα να σας πληροφορούμε και να σας ενημερώνουμε πάνω σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες αναπηρίες. Η επισκεψιμότητα του http://www.disabled.gr/ είναι αξιοπρόσεκτη. Το http://www.disabled.gr/ δεν επιχορηγείται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, αλλά λειτουργεί και διευθύνεται με τη βοήθεια άμισθων εθελοντών.
Η δική σας συμμετοχή στην προσπάθεια των φορέων του Περιοδικού Αναπηρία Τώρα και του http://www.disabled.gr/ είναι πολύτιμη.
Τα κείμενα, οι μεταφράσεις σας αλλά και οι προτάσεις σας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του http://www.disabled.gr/ και ουσιαστικά στην διάδοση της γνώσης.
Το http://www.disabled.gr/ αποτελεί κτήμα όλων των ανθρώπων με αναπηρίες και απευθύνεται σε όλους όσους έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τον χώρο της αναπηρίας.
Η αναζήτηση πληροφοριών γύρω από την αναπηρία μας, οι δυνατότητες που μας δίνονται μέσα από τις νέες συνθήκες ζωής μετά την παράλυση, οι περιορισμοί και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτήν, καθώς και οι αλλαγές που θα επέλθουν στο φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον είναι αντικείμενα που πρέπει να διερευνήσουμε μόνοι μας. Οφείλουμε να γνωρίσουμε το σώμα και τις δυνατότητες μας για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες ζωής και να επιβιώσουμε, διατηρώντας την ποιότητα στη ζωή μας.
Υπάρχουν δυο πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να το επιτύχουμε. Ο ένας είναι η αναζήτηση πληροφοριών μέσα από το διάβασμα, και ο άλλος είναι η αλληλεπίδραση με ανθρώπους που ζουν κάτω από παρόμοιες συνθήκες ζωής.
Στο http://www.disabled.gr/ αποτελεί και μια αξιόλογη πηγή γνώσης αλλά και τόπο συνεύρεσης πολλών ανθρώπων με κοινές εμπειρίες.
Η επιλογή είναι δική σας.

Χαρά Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγου, email: hara@the.forthnet.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …