Βιονική ελευθερία κινήσεων

Το πρώτο βιονικό χέρι που λειτουργεί με μηνύματα από τον εγκέφαλο, επινόησαν Αμερικανοί επιστήμονες.Το χέρι που «κινητοποιεί» τα κομμένα νεύρα των ασθενών, έχει ήδη τοποθετηθεί σε έξι ανθρώπους, που είχαν ακρωτηριαστεί σε ατυχήματα.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι σε συνέντευξη Τύπου, με τη βοήθειά του ανέκτησαν τη χαμένη τους ελευθερία κινήσεων.
Τη νύχτα πριν από τη σημαντική για εκείνη συνέντευξη Τύπου, η 26χρονη Κλόντια Μίτσελ, χάρη στο βιονικό της χέρι, έκοψε για πρώτη φορά μόνη της την μπριζόλα που ήθελε να φάει. Πριν από δύο χρόνια είχε χάσει το αριστερό της χέρι σε ατύχημα με μοτοσικλέτα και κάτι απλό, όπως το να κόψει το κρέας, ήταν για εκείνη αδιανόητο.

Η Μίτσελ είναι η πρώτη γυναίκα που τοποθέτησε το πειραματικό βιονικό χέρι που μπορεί να λαμβάνει μηνύματα από τον εγκέφαλό της. «Ήταν παράξενο» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. «Έπρεπε να σκεφτώ, ωραία εδώ είναι το χέρι μου, αλλά που είναι ο μυς;» Έπρεπε κάθε φορά να συγκεντρώνεται στους μύες για να ενεργοποιήσει το χέρι, τώρα πια το κάνει χωρίς σκέψη. Αρκετές φορές, όμως, δεν «φοράει» το βιονικό της χέρι επειδή την κουράζει.

«Πρόκειται για τανκ» παραδέχεται ο εμπνευστής του βιονικού χεριού δρ Τοντ Κουίκεν «ζυγίζει πέντε κιλά, έχει έξι κινητήρες και πολλά καλώδια». Το χέρι καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του με υλικό στο χρώμα της σάρκας και μοιάζει αρκετά με γάντι, προσφέροντας ακριβείς κινήσεις και στα δάκτυλα.

Συνολικά το βιονικό χέρι μπορεί να εκτελεί τέσσερις από τις 22 διακριτές κινήσεις του ανθρώπινου άνω άκρου. «Τέσσερις είναι τέλεια» σχολιάζει ο 59χρονος πρώην εργάτης, Τζέσι Σάλιβαν που έχασε τα χέρια του σε βιομηχανικό ατύχημα πριν δύο χρόνια.

Το δεξί του χέρι είναι ένα παλαιότερο μοντέλο τεχνητού μέλους, το αριστερό είναι βιονικό.
Το χέρι αναπτύχθηκε από τον δρ Τοντ Κούικεν, διευθυντή Νευρομηχανικής στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγο, ένα από τα 35 αμερικανικά ερευνητικά κέντρα που μετέχουν σε σχετικό πρόγραμμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του Πενταγώνου.

Ηλεκτρόδια καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες του στήθους και διαβιβάζει τα σήματα στον υπολογιστή του τεχνητού χεριού. Το σύστημα αναγνωρίζει έτσι ποια κίνηση σκόπευε να εκτελέσει ο ασθενής και την αναπαράγει με ακρίβεια.

Το επόμενο βήμα για τους Αμερικανούς επιστήμονες είναι να μπορούν τα μηνύματα να επιστρέφουν από τα δάκτυλα του πρόσθετου μέλους στα νεύρα του στήθους και στη συνέχεια στον εγκέφαλο, ώστε ο κάτοχος του βιονικού χεριού να μπορεί να αισθάνεται πίεση, ζέστη ή κρύο ακόμη και μια αιχμηρή γωνία.

Άλλες ερευνητικές ομάδες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ντιουκ έχουν κατασκευάσει ανάλογες συσκευές άκρων που τις έχουν τοποθετήσει σε πιθήκους και οι οποίες μπορούν να ενεργοποιούνται από τις σκέψεις τους και μόνο.

ΠΗΓΗ: Reuters
ΑΝΑ 30-3-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …