Ξετυλίγεται το κουβάρι της αλήθειας για τη δημοσιογράφο

Η υπόθεση είναι πασίγνωστη: Η Χιώτισσα δημοσιογράφος Αγγελική Χατζηδημητρίου στις 8 του περασμένου Απρίλη τραυματίζεται σοβαρά κατά την εκτέλεση του δημοσιογραφικού της καθήκοντος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στη Χίο.

Ενας άνδρας της ιδιωτικής φρουράς του εργοστασίου την εμποδίζει να μπει στο εργοστάσιο αρπάζοντάς την από το λουρί της τσάντας που είναι περασμένο στο λαιμό της. Η πίεση δημιουργεί «διαχωρισμό της σπονδυλικής αρτηρίας και θρόμβωση της βασικής αρτηρίας με συνοδό έμφραγμα έμφρακτο στο αριστερό άνω ημιμόριο της γέφυρας». Μια σοβαρή δηλαδή βλάβη στον εγκέφαλο.

Ο τραυματισμός της δημοσιογράφου δεν είναι όμως η μόνη αιτία της σημερινής της κατάστασης. Με τετραπάρεση και αφωνία η δημοσιογράφος σήμερα νοσηλεύεται ακόμα, τρεισήμισι μήνες μετά, στη νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Και για τούτο το κακό -ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία και το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας- δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο σεκιουριτάς της ΔΕΗ. Κάποιοι έστειλαν την Αγγελική στην Εντατική. Κι ώς σήμερα δεν έχουν ακόμα αποδοθεί ευθύνες.

Λίγο μετά το επεισόδιο η Αγγελική Χατζηδημητρίου αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χίου όπου όμως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Νοσοκομείου που υπογράφουν ο εφημερεύων της χειρουργικής κλινικής γιατρός κ. Ρουμελιώτης και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου γιατρός κ. Χαλκιάς, «δεν διαπιστώθηκε τίποτα το παθολογικό»! Ποιος την εξέτασε όμως; Πάντως όχι οι εφημερεύοντες παθολόγοι γιατροί.

Σύμφωνα με τη λίστα των εφημεριών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διοικητή του Νοσοκομείου της Χίου Μενέλαο Γεωργαντέλλη ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας (!) και αφού προηγήθηκαν αιτήσεις επί αιτήσεων με αρνητικές απαντήσεις λόγω λέει… έλλειψης νομίμου συμφέροντος, στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου εφημέρευαν οι γιατροί Καρπουζλής (διευθυντής της παθολογικής κλινικής) και Μαλακός (επιμελητής της παθολογικής κλινικής).

Γιατί όμως τόση κρυψήνοια από μέρους της διοίκησης για τις εφημερίες των γιατρών τη μοιραία για την Αγγελική Χατζηδημητρίου ημέρα; Μα γιατί αυτή η λίστα της εφημερίας του Νοσοκομείου και η άλλη της παθολογικής κλινικής αποδεικνύουν ότι το Νοσοκομείο της Χίου λειτουργεί περίπου στον «αυτόματο» και όποιος σωθεί – σώθηκε, αλλιώς υπάρχει και Εντατική, υπάρχουν και χειρότερα…

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 8ης Απριλίου οι εφημερεύοντες παθολόγοι γιατροί δεν γνωρίζαν τίποτα σχετικά με τον τραυματισμό της Αγγελικής Χατζηδημητρίου. Ομως στις 12 το μεσημέρι η τραυματισμένη δημοσιογράφος έρχεται πάνω σε αναπηρική πολυθρόνα με συμπτώματα νευρολογικής νόσου και τότε εξετάζεται από τον εφημερεύοντα παθολόγο γιατρό Γιάννη Μαλακό. Ο οποίος δηλώνει στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και στο σύζυγό της δημοσιογράφο επίσης, ότι η Αγγελική πάσχει από «απλό υστερικό σοκ» και ότι την εξέτασε χωρίς να είναι σε εφημερία, για να εξυπηρετήσει λέει την κατάσταση «κατόπιν προσκλήσεως του συζύγου της»!

Κι όμως, ο Γιάννης Μαλακός ήταν ενεργή εφημερία εκείνη τη μέρα και έπρεπε να μη τι άλλο να είναι παρών στο Νοσοκομείο μαζί με τον άλλο εφημερεύοντα παθολόγο γιατρό και διευθυντή της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου κ. Καρπουζλή, ο οποίος ας σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν εμφανίζεται πουθενά.

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Νοσοκομείου, ο γιατρός που έκανε τη διάγνωση δεν φαίνεται ξανά πουθενά! Αντιθέτως, ένα παθολογικό περιστατικό, «νευρολογική νόσος» λέει η ανακοίνωση, «απλό υστερικό σοκ» είπε προφορικά ο κ. Μαλακός, εισήχθη επειγόντως στη χειρουργική κλινική με την ένδειξη ΚΕΚ και κάκωση ΑΜΣΣ! Ολα τα παραπάνω οδηγούν στον εξής απίστευτο, πραγματικά, τραγέλαφο.

Στην Αγγελική Χατζηδημητρίου γίνεται μια γνωμάτευση νευρολογικής φύσεως που την κάνει παθολόγος, που δεν είναι, κατά δήλωσή του, σε εφημερία αλλά εφημερεύει. Τούτη γίνεται για λογαριασμό νευρολόγου, που σαφώς δεν εφημερεύει αλλά τον ειδοποιούν στις 6 το απόγευμα οι χειρουργοί, που μέχρι εκείνη την ώρα αντιμετώπιζαν ένα συμβάν παθολογικής φύσεως! Σαν να λέμε εισάγεται ασθενής για σκωληκοειδίτιδα στην παθολογική κλινική και τον χειρουργούν οι παθολόγοι… και άμα ζήσει.

Στον επίλογο τέλος της ανακοίνωσης του Νοσοκομείου της Χίου και δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με την Αγγελική Χατζηδημητρίου να χειροτερεύει από στιγμή σε στιγμή, συσκέπτεται ένα επιτελείο γιατρών και τούτο στις 6 το απόγευμα, όταν για πρώτη φορά εμφανίζεται ο νευρολόγος γιατρός, ενώ έχει από ώρα εξαφανιστεί ο εφημερεύων παθολόγος που είχε διαγνώσει «απλό υστερικό σοκ» και την είχε στείλει στη χειρουργική κλινική! Μπροστά στη διαμορφωμένη κατάσταση αποφασίζεται ομόφωνα η διακομιδή στην Αθήνα. Μια διακομιδή που ολοκληρώνεται σχεδόν 12 ώρες μετά. Στο «Γεώργιος Γεννηματάς» η Αγγελική Χατζηδημητρίου εξετάζεται στις 6.30 τα χαράματα.

Ηθικόν δίδαγμα: Αν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ασθενή, που έξω την περιμένουν όλοι οι δημοσιογράφοι, συν η πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, άραγε πώς αντιμετωπίζονται «ανώνυμα περιστατικά»; Για την ιστορία, ο κ. Μαλακός έλειπε και πάλι πριν από τρία χρόνια από ενεργή εφημερία και μάλιστα με τη δικαιολογία ότι «δεν διέθετε κρεβάτι να κοιμηθεί μέσα στο Νοσοκομείο». Εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ του 2003 πέθανε αβοήθητος στο νοσοκομείο της Χίου ο Νίκος Τσούρος. Η υπόθεσή του αντιμετωπίστηκε μόνο από έναν ειδικευόμενο γιατρό! Τώρα οι συγγενείς του έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/07/2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …