Ε.Ε.: Οι Eλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους

ΤO 59,5% του πληθυσμού, ηλικίας 15 έως 64 ετών, απασχολούνταν το α’ τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, στη χώρα μας, έναντι 63,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο -κατά μέσο όρο- από τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., με 41,6 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι άντρες είναι περισσότεροι από τις εργαζόμενες γυναίκες.

Συγκεκριμένα, εργάζεται το 73,9% των Ελλήνων αντρών, έναντι 45,3% που είναι το ποσοστό των εργαζόμενων Ελληνίδων. Επίσης, εργάζεται το 59,5% των Ελλήνων από 15 έως 64 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των «25» είναι 63,2%.

Στην Ευρώπη των «25», εργάζεται το 55,8% των γυναικών και το 71,1% των αντρών.

Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο, 41,6 ώρες την εβδομάδα, έναντι 37,4 ωρών στην Ευρώπη των «25». Το ποσοστό αυτό, κατατάσσει τους Έλληνες εργαζόμενους, στην τρίτη θέση των Ευρωπαίων που εργάζονται περισσότερο, μετά από τους Λετονούς (42 ώρες την εβδομάδα) και τους Τσέχους (41,9 ώρες την εβδομάδα). Στην Ευρώπη των 25, λιγότερες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Ολλανδοί (31,7 ώρες), οι Σουηδοί (35,3 ώρες) και οι ?γγλοι (35,4 ώρες).

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Eurostat, το 11,4% των Ελλήνων εργαζόμενων έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου, με αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των «25», 13,8%. Στην Ελλάδα, η σύμβαση ορισμένου χρόνου, είναι περισσότερο διαδεδομένη για τις γυναίκες (13,6%) και λιγότερο για τους άντρες (9,9%).

Κινητικότητα

Επίσης, αρκετά μικρότερη είναι η κινητικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 1,5% των εργαζομένων άλλαξαν εργασία τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ στην Ευρώπη των «25», το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 4%. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση, μετά την Ολλανδία (1%) και τη Μάλτα (1,7).

Τέλος, στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2005, η ανεργία ανερχόταν σε 10,6%, έναντι 9,4% που ήταν ο δείκτης ανεργίας στην Ευρώπη των «25». Η ανεργία στην Ελλάδα είναι υψηλότερη για τις γυναίκες (16,2% το πρώτο τρίμηνο του 2005), ενώ για τους άντρες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 6,7%. Σε ό,τι αφορά το δείκτη μακροχρόνιας ανεργίας, στην Ελλάδα ανέρχεται στο 5,4%, έναντι 4,1% στην Ευρώπη των «25».

Η ανεργία

Εξάλλου ελαφρά υποχώρηση στο 8,4% σημείωσε, το Σεπτέμβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, από 8,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του AFX – της υπηρεσίας οικονομικών ειδήσεων του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Agence France Presse – έκαναν λόγο για αύξηση του ποσοστού στο 8,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στο σύνολο της Ευρώπης των 25, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,6%.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το Σεπτέμβριο του 2004, ήταν στο 8,8% στην Ευρωζώνη και στο 9% στην Ε.Ε.

Η σύγκριση με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι δυσμενής: το ποσοστό ανεργίας εκεί σημείωσε, τον ίδιο μήνα, άνοδο στο 5,1%.

Στην Ευρώπη των 25, τα χαμηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στην Ιρλανδία (4,3%), στην Ολλανδία (4,6%), στη Δανία (4,7%) και στην Αυστρία (5,2%).

Τα υψηλότερα απαντώνται, κατά σειράν, στην Πολωνία (17,7%), στη Σλοβακία (16,4%), στη Γαλλία (9,4%), την Ισπανία (9,3%) και τη Λετονία (8,8%).

Η Eurostat εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε 18,8 εκατομμύρια.

Η μερική απασχόληση

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα, η μερική απασχόληση δεν είναι, τόσο διαδεδομένη, όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, μερική απασχόληση έχει μόλις το 4,9% των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ στην Ευρώπη των «25», το αντίστοιχο ποσοστό είναι 18,6%.

Παρατηρείται επίσης, ότι η μερική απασχόληση στην Ελλάδα είναι περισσότερο διαδεδομένη για τις γυναίκες (9,1%), παρά για τους άντρες (2,2%). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 32,6% για τις γυναίκες και μόνο 7,5% για τους άντρες.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πρωτοβουλία αδιάφθορων γερμανών γιατρών

«Το φαγητό μου το πληρώνω μόνος μου». Μια αφίσα με αυτό το σύνθημα κρέμεται σε έναν από τους τοίχους μιας μικρής αλλά όμορφης αίθουσας υποδοχής ασθενών. Το ιατρείο που βρίσκεται στο κέντρο της …

Πολιτικός πρόσφυγας με ακρωτηριασμό μιλάει σε ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση στην Ελλάδα [video]

Ένα πολύ καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο "How Much Further?" («Πόσο Μακριά Ακόμα;») από τον κινηματογραφιστή Matthias Wiessler, για το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης και των πολιτικών προσφύγων …

Παιδιά & ενήλικοι με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται άδικη μεταχείριση στην εκπαίδευση

Παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προαγωγή της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ενήλικοι με αναπηρίες εξακολουθούν να …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ε.Ε.: Προκήρυξη διαγωνισμού Access City Award 2013

Βρυξέλλες, 22/05/2012 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε σήμερα το διαγωνισμό για το τρίτο «βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις προσβάσιμες πόλεις (Access City …

Έκθεση παρακολούθησης της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τα Παιδιά με Νοητικές Αναπηρίες

Στις αρχές Ιουλίου ενημερωθήκαμε από την κα Ιωάννα Κουβαριτάκη (Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού στον «Συνήγορο του Πολίτη») σχετικά με την Έκθεση για την εφαρμογή των …

Μέτρα για τα Δικαιώματα των Επιβατών με Αναπηρία στις Αεροπορικές μεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε στις 1 Απριλίου σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των επιβατών και στην ενίσχυση της εφαρμογής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αντιπρόεδρος της …

Ε.Ε.: Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία 2010-2020

Στην ελληνική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε η δεκαετής στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν χωρίς εμπόδια σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής σε …