Εναρμόνιση δράσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ εναρμόνισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση με το Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση, επισημαίνει η Οικονομική και Κοινωνικής Επιτροπή.

Σχετική άποψη διατύπωσε η Ολομέλεια της Ο.Κ.Ε., που συνήλθε χθες προκειμένου να εκφράσει Γνώμη για το υπό κατάρτιση «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση 2005 – 2006» του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Στη συνεδρίαση παρέστη και μίλησε ο κ. Δημήτριος Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας.

Αποτίμηση

Στην αφετηρία των όποιων σχεδιασμών για την κατάρτιση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί αναγκαία τη ρεαλιστική αποτίμηση της υλοποίησης του προηγούμενου σχεδίου δράσης.

Επίσης, η Ο.Κ.Ε. επισημαίνει την ανάγκη εναρμόνισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και αποκέντρωση της υλοποίησής τους, αξιοποίηση της δράσεως των Μη Κρατικών Οργανώσεων, καθώς και των θετικών πρακτικών που αναδεικνύονται μέσα από την ολοκλήρωση αρκετών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal.

Επιπλέον, διατυπώνονται στη «Γνώμη» οι βασικές προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει το νέο σχέδιο δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση. Ειδικότερα προτείνεται:

– Ενίσχυση της απασχόλησης, με έμφαση στην απασχόληση των γυναικών, καθώς και επιμέρους πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα (νέοι, άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένοι, αποφυλακιζόμενοι, ανήλικοι παραβάτες, ψυχικά ασθενείς, αλλοδαποί εργαζόμενοι).

Ο στόχος αυτός προϋποθέτει την εφαρμογή εκείνου του μείγματος οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική μεγέθυνση και τη διεύρυνση της ζήτησης εργασίας, όπως σημειώνεται από την ΟΚΕ.

Για την επίτευξη του στόχου, η ΟΚΕ θεωρεί ότι απαιτείται επαρκής εισοδηματική στήριξη των ανέργων σε συνδυασμό με μέτρα αναβάθμισης και αναπροσανατολισμού των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και προσανατολισμών.

Πρωταρχικής σημασίας είναι απ’ αυτή την άποψη τα μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών απασχόλησης (ΚΠΑ) και η ολοκληρωμένη προσέγγιση των προβλημάτων ανεργίας στο τοπικό επίπεδο με συστηματική ανάπτυξη των τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης.

– Βελτίωση της θέσης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το ΕΚΑΣ υπήρξε ένα θετικό μέτρο, πλην όμως έχουν ήδη γίνει ορατά τα όριά του και είναι αναγκαίο να υπάρξει μια πιο εστιασμένη προσέγγιση των χαμηλοσυνταξιούχων ως πληθυσμιακής ομάδας με ιδιαίτερες ανάγκες με παράλληλη ενίσχυση του πραγματικού τους εισοδήματος, σημειώνει η ΟΚΕ.

– Η αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της αδήλωτης απασχόλησης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, όπως ήδη επισημάνθηκε και ανωτέρω με αφορμή την περίπτωση των μεταναστών.

Η πρόοδος της μηχανοργάνωσης του Ι.Κ.Α. και οι διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών που εφαρμόστηκαν από το 2001(Ν.2910/2001) ήταν αναγκαίες αλλά όχι και επαρκείς συνθήκες για τον περιορισμό της αδήλωτης απασχόλησης.

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η μεγαλύτερη ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε να ελέγχονται συστηματικότερα η τήρηση των κανόνων για τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα.

Επιπλέον η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και η συμβολή του στην καταπολέμηση της παραοικονομίας αυξάνει τα έσοδα που μπορούν να διατεθούν για τη βελτίωση του κοινωνικού μισθού.

– Μέτρα ένταξης των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Απαιτείται η απλούστευση των διαδικασιών απόδοσης των εγγράφων νομιμότητας και η διεύρυνση του χρονικού διαστήματος της ισχύος τους, ανάπτυξη ενός δικτύου πολύ-γλωσσικών υπηρεσιών στα πρότυπα των ΚΕΠ στις περιοχές όπου εμφανίζεται μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πληθυσμός όπως είναι ο Δήμος Αθηναίων, η Δυτική Αθήνα, ο Πειραιάς και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

– Στελέχωση των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και ανάπτυξη νέων υποδομών.

– Ανάπτυξη Κέντρων Συντονισμού των δικτύων Κοινωνικής Προστασίας.

– Ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων πληροφόρησης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών.

Οι προτάσεις της ΟΚΕ περιλαμβάνουν:

– Ενίσχυση της απασχόλησης, με έμφαση στην απασχόληση των γυναικών, καθώς και επιμέρους πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

– Βελτίωση της θέσης των χαμηλοσυνταξιούχων.

– Αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της αδήλωτης απασχόλησης

– Μέτρα ένταξης των οικονομικών μεταναστών.

– Στελέχωση των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

– Ανάπτυξη Κέντρων Συντονισμού των δικτύων Κοινωνικής Προστασίας.

– Ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων πληροφόρησης.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 14 Μαϊου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ευρήματα έρευνας – Εκπαίδευση σε ΤΠΕ και μαθησιακές εμπειρίες ατόμων με αναπηρίες

Το Έργο ViPi δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ενδιαφερομένων – Ενοποίηση και συγκριτική ανάλυση των ευρημάτων, καθώς και τη “Μεθοδολογία έρευνας & τελευταίες εξελίξεις στις σχετικές τεχνολογίες”. …

ATLEC – Κατάρτιση στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες μέσω ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια προσπάθεια από μια ομάδα οργανώσεων που σχετίζονται με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και το e-learning για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού …

Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από το ΙΚΑ αντικαθιστά το «Βοήθεια στο σπίτι»

Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2012 και με την «ευκαιρία» του εφαρμοστικού νόμου για το μνημόνιο ΙΙ κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής υποστήριξης …

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»: Ενα επικίνδυνο «αγκάθι» στην επί χρόνια αδελφική σχέση της Ελληνικής και της Κυπριακής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Ζητείται η αποχώρηση …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Έργο AEGIS: Διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες

Το έργο AEGIS πραγματοποιεί το τελικό workshop του και το 2ο διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, στις 28-30 Νοεμβρίου 2011, με τίτλο «Η Προσβασιμότητα Φτάνει Παντού», φέρνοντας κοντά τόσο ανθρώπους με …