Η Μυρτώ παίρνει εξιτήριο από Βοστόνη και επιστρέφει Ελλάδα

Στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα η 16χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, που έπεσε θύμα βάναυσης κακοποίησης από Πακιστανό στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012. Η Μυρτώ εδώ και μήνες νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης της Βοστόνης και στις 10 Δεκεμβρίου υποβλήθηκε σε επέμβαση για την παροχέτευση ενός ισχυρού μυοχαλαρωτικού, μέσω της «αντλίας μπακλοφέν» για την αντιμετώπιση των επώδυνων περιστατικών σπαστικότητας που τη βασανίζουν.

Οπως έκριναν οι γιατροί της Βοστόνης, η επέμβαση ήταν επιτυχής με αποτέλεσμα το κορίτσι να μπορεί πλέον να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Η Μυρτώ παίρνει εξιτήριο από Βοστόνη και επιστρέφει Ελλάδα

Η Μυρτώ παίρνει εξιτήριο από Βοστόνη και επιστρέφει Ελλάδα

Συγκεκριμένα έχει οριστεί να λάβει εξιτήριο στις 23 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, η Μυρτώ που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο τόσο με το δράμα της όσο και με τον αγώνα της, θα εισαχθεί σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη προκαλεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της οικογένειας της Μυρτώς που κακοποιήθηκε από αλλοδαπό στην Πάρο και της Ομοσπονδίας Ομογενών της Βοστόνης. Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ της οικογένειας του κοριτσιού και των ομογενών για τη διαχείριση των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί για τη στήριξη και τη νοσηλεία της Μυρτώς. Στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να γεφυρώσει τη διαφορά και να δοθούν τα χρήματα για τον σκοπό που συγκεντρώθηκαν.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας να μη δώσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον έρανο των Ελλήνων ομογενών στην οικογένεια του άτυχου κοριτσιού, προβάλλοντας ως επιχειρήματα ότι: πρώτον, ο σκοπός του εράνου έγινε προκειμένου να αγοραστεί το μηχάνημα Tobii Speech Recognition Device με το οποίο η Μυρτώ θα μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένειά της, αλλά και την κάλυψη ιατρικών εξόδων, και, δεύτερον, δεν μπορούν να εμπιστευτούν το χρηματικό ποσό στην οικογένεια εάν δεν προσκομιστούν ιατρικές αποδείξεις που θα δικαιολογούν την εκταμίευσή του. Οι παραπάνω λόγοι προκάλεσαν την προσφυγή της οικογένειας Παπαδομιχελάκη στην Εισαγγελία της Μασαχουσέτης, η οποία εξετάζει τη νομιμότητα του εράνου.

O υπουργός Υγείας το επόμενο διάστημα θα έχει επαφές με την ομογένεια στις ΗΠΑ και θα συζητήσει και το θέμα της Μυρτώς προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Αντικείμενο της όλης διαμάχης είναι τα 131.527 δολάρια που συγκεντρώθηκαν από την ομογένεια, με την οικογένεια του κοριτσιού να κατηγορεί την Ομοσπονδία ότι χρησιμοποίησαν το πρόβλημα του παιδιού τους προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα αρχικά εν αγνοία τους. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η Ομοσπονδία αρνείται να τους δώσει τα ονόματα των δωρητών και το ακριβές ποσό που συγκεντρώθηκε και αναρωτιούνται με ποια ιδιότητα η Ομοσπονδία έγινε φορέας των χρημάτων των δωρητών.

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει ήδη εγκρίνει και διαθέσει το ποσό των 350.000 ευρώ για τη μετάβαση και νοσηλεία της 16χρονης στο εξωτερικό με συνοδό για τους πρώτους δύο μήνες. Μετά την προσκόμιση των λοιπών ιατρικών παραστατικών από το αντίστοιχο νοσοκομείο, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να εγκρίνει και να καλύψει στο ακέραιο τη νοσηλεία και τα ιατρικά έξοδα όπως συμβαίνει για τους ασθενείς που μεταφέρονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Η καχυποψία της οικογένειας Παπαδομιχελάκη ως προς τις προθέσεις της Ομοσπονδίας για τη διαχείριση των χρημάτων ξεκίνησε όταν μέλη της Ομοσπονδίας «βαφτίστηκαν» κηδεμόνες της Μυρτώς προκειμένου να διαχειριστούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πατέρας του κοριτσιού, κ. Γιάννης Παπαδομιχελάκης, «όταν φτάσαμε στην Αμερική, από τα λεγόμενα των μελών της Ομοσπονδίας καταλάβαμε ότι δεν θα μας βοηθήσουν οικονομικά, παρόλο που δεν τους ζητήσαμε χρήματα. Η ιδέα όμως κάποιων νεαρών ανθρώπων να κάνουν έρανο για να στηρίξουν το παιδί μου ήταν η αιτία που η Ομοσπονδία αποφάσισε να συντονίσει και να ελέγξει την όλη κατάσταση. Αρχικά ζητήσαμε από την Ομοσπονδία να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν χρήματα για τη Μυρτώ προκειμένου να τους ευχαριστήσουμε και στη συνέχεια ρωτήσαμε να μάθουμε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν. Το ποσό το μάθαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ τα ονόματα δεν τα γνωρίζουμε. Η Ομοσπονδία, που αρχικά μας είχε πει ότι θα μας στηρίξει όσο μπορεί αλλά να μη ζητήσουμε οικονομική ενίσχυση, σήμερα αποφασίζει να γίνει ο κηδεμόνας του παιδιού μου μόνο για τη συγκέντρωση και τη διαχείριση του ποσού. Και αναρωτιέμαι, με ποια ιδιότητα έγινε η Ομοσπονδία φορέας των χρημάτων των δωρητών; Κατηγορούν τη μητέρα του παιδιού μου ότι θέλει τα χρήματα για να αγοράσει τσάντες στη Νέα Υόρκη και προσπαθεί να δολοφονήσει το παιδί μας. Θλίβομαι που κάποιοι άνθρωποι δεν βλέπουν τον Γολγοθά μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας. Χρησιμοποιούν το πρόβλημα του παιδιού μου για να προσελκύσουν κόσμο. Υποσχέθηκαν ακόμη και φοροαπαλλαγή στους δωρητές. Γι’ αυτό τον λόγο η μητέρα της Μυρτώς και εγώ αποφασίσαμε ή να δοθούν τα χρήματα στην κόρη μας ή να επιστραφούν όλα τα χρήματα στους ανθρώπους που μας βοήθησαν».

Η απάντηση της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι ο αρχικός σκοπός του εράνου ήταν να συγκεντρωθεί το ποσό των 25.000 δολαρίων προκειμένου να αγοραστεί το μηχάνημα για να επικοινωνεί η Μυρτώ με την οικογένειά της. Στη συνέχεια, εφόσον συγκεντρώθηκαν περισσότερα χρήματα, η Ομοσπονδία αποφάσισε να καλύψει τα ιατρικά έξοδα για μια επέμβασή της που αφορούσε τη σπονδυλική της στήλη. Τα υπόλοιπα χρήματα, όμως, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, «τα διαχειρίζεται η Ομοσπονδία προκειμένου να γνωρίζει πώς και για ποιες ανάγκες ξοδεύονται. Αυτό γίνεται για να υπάρχουν αποδείξεις έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί κανένα μέλος της για παραπλάνηση από τους Ελληνες ομογενείς. Ακόμα και αν επιστρέψει η Μυρτώ στην Ελλάδα, προτείναμε στους γονείς της να μας προσκομίσουν αποδείξεις από τα έξοδά της, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται από το ελληνικό κράτος, και η Ομοσπονδία να στέλνει τα χρήματα απευθείας στον γιατρό ή τον αρμόδιο φορέα. Επίσης, η νεολαία της Ομογένειας σκοπεύει κάθε χρόνο να πραγματοποιεί μια χοροεσπερίδα προκειμένου να συγκεντρώνει χρήματα και να καλύπτει ιατρικές ανάγκες της Μυρτώς». Πάντως, σε ερώτησή μας για το εάν το ελληνικό κράτος καλύψει όλα τα έξοδα της 16χρονης και πώς θα διαχειριστεί η Ομοσπονδία τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό της, ο κ. Ιωαννίδης δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ανέφερε μόνο ότι «τα χρήματα δεν θα δοθούν στην οικογένεια, αφού δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός του εράνου».

PROTOTHEMA.GR 20-1-2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

40 μήνες απλήρωτοι στο Γηροκομείο Αθηνών

Σε λίγο ο Τόμσεν, ο Φούχτελ, ο Ράιχενμπαχ, ο Σόιμπλε και άλλοι της ιδίας παρέας, θα παρακαλάνε να τους κάνει σεμινάριο η διοίκηση του «φιλανθρωπικού» ιδρύματος. Από το Σεπτέμβρη του 2010 χρωστάνε …

Στο ίδιο κέντρο αποκατάστασης με τη Μυρτώ και η 18χρονη που την πυροβόλησε ο πατέρας της

Χαμόγελα αισιοδοξίας για την Ασπασία Μπόγρη, την άτυχη κοπέλα από το Άργος που τον περασμένο Αύγουστο τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά του ίδιου του πατέρα της, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον φρικτό …