Κατάρτιση 7.500 άνεργων γυναικών σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ 7.500 άνεργων γυναικών σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα (Δράση 3.4) της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 19.275.000 ευρώ, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων άρχισε προχθές, Τετάρτη, και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) 820 προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης (μεικτή μέθοδος διδασκαλίας), σε τμήματα 10-20 ατόμων τα οποία περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω υποχρεωτικές εκπαιδευτικές ενότητες:

* επεξεργασία κειμένου,

* λογιστικά φύλλα,

* εφαρμογές στο Διαδίκτυο

και επιπλέον μία ή και τις δύο κατ’ επιλογήν από τις παρακάτω εκπαιδευτικές ενότητες:

* βάσεις δεδομένων ή

* παρουσιάσεις

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 100 ώρες (με αναγωγή), εκ των οποίων 70 ώρες είναι ασύγχρονη τηλεκατάρτιση (εκπαίδευση από απόσταση μέσω Διαδικτύου, χωρίς παρουσία εκπαιδευτή σε χώρους επιλογής της καταρτιζόμενης) και 30 ώρες διδασκαλία «πρόσωπο με πρόσωπο», σεμιναριακού τύπου, υλοποιούμενες σε αίθουσες πιστοποιημένες στην Πληροφορική (των ΚΕΚ ή άλλων φορέων) σε πέντε εκπαιδευτικές συναντήσεις των έξι ωρών εκάστη.

Οι καταρτιζόμενες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα τηλεκατάρτισης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είτε από δικό τους χώρο είτε από χώρους που θα διαθέτει (συγκεκριμένες ώρες και ημέρες) το ΚΕΚ, οι οποίοι μπορεί να είναι πιστοποιημένες δομές ή σχολικές αίθουσες (εργαστήρια πληροφορικής).

Για την εκπαιδευτική ενότητα «εφαρμογές στο Διαδίκτυο» τα ΚΕΚ διασφαλίζουν σε καταρτιζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά το WAI/WCAG.

Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτικά ενσωματωμένες διδακτικές ενότητες, που αφορούν:

* στην προετοιμασία της καταρτιζόμενης για την αγορά εργασίας (τεχνικές σύνταξης βιογραφικού, ανάπτυξη προσωπικής στρατηγικής, μέθοδοι εξεύρεσης εργασίας κ.ά.),

* σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας,

* εισαγωγικών ενοτήτων σχετικών με την εξοικείωση του καταρτιζόμενου με τη χρήση του υπολογιστή και την αφομοίωση βασικών γνώσεων.

Αριθμός προγραμμάτων ανά περιφέρεια

Προβλέπεται η υλοποίηση συγκεκριμένου αριθμού προγραμμάτων ανά περιφέρεια:

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 50

Κεντρική Μακεδονία: 135

Δυτική Μακεδονία: 40

Ηπειρος: 40

Θεσσαλία: 72

Δυτική Ελλάδα: 68

Ιόνια Νησιά: 20

Στερεά Ελλάδα: 62

Αττική: 195

Πελοπόννησος: 50

Βόρειο Αιγαίο: 24

Νότιο Αιγαίο: 23

Κρήτη: 38

Αποδέκτες

7.000 άνεργες γυναίκες ηλικίας άνω των 16 ετών και 500 γυναίκες από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (κυρίως με κινητικά προβλήματα) απόφοιτες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) εκπαίδευσης, καθώς και απόφοιτες ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οροι και προϋποθέσεις

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

* άνεργες γυναίκες ηλικίας άνω των 16 ετών, εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργία ή όχι, απόφοιτες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) εκπαίδευσης καθώς και απόφοιτες ΑΕΙ και ΤΕΙ.

* γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (κυρίως με κινητικά προβλήματα – άτομα με αναπηρία ΑΜΕΑ) και έχουν τις παραπάνω γραμματικές γνώσεις (το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα θα είναι 7 % του συνόλου των ωφελουμένων).

Οι υποψήφιες θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή είναι Ελληνες ομογενείς που ασχολούνται μόνιμα στην Ελλάδα ή εμπίπτουν στο άρθρο 11 του ΚΑΝ/Ε.Ο.Κ./1612/68.

Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας κάλυψης του παραπάνω ποσοστού από ΑΜΕΑ και έπειτα έγγραφη αιτιολόγηση του αρμόδιου φορέα, οι θέσεις δύναται να καλυφθούν από γυναίκες ευπαθών κοινωνικά ομάδων των παρακάτω κατηγοριών:

* Μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών.

* Πρώην χρήστες ουσιών ή γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης.

* Αποφυλακισμένες.

* Πολύτεκνες.

* Γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

* Γυναίκες με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν εκτός ιδρυμάτων.

* Παλιννοστούσες.

Η επιλογή των καταρτιζομένων γίνεται με ευθύνη των ΚΕΚ βάσει των παρακάτω προτεραιοτήτων:

* Αντληση των υποψήφιων καταρτιζομένων από τις καταστάσεις εγγεγραμμένων ανέργων γυναικών του ΟΑΕΔ, εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

* Τα προσόντα των καταρτιζόμενων όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα κατάρτισης.

* Η κάθε υποψήφια επιλέγει το ΚΕΚ στο οποίο επιθυμεί να καταρτιστεί.

* Ευνοούνται ως προς το δικαίωμα συμμετοχής τους άνεργες γυναίκες που δεν έχουν παρακολουθήσει κανένα πρόγραμμα κατάρτισης του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας. Κάθε καταρτιζόμενη μπορεί να παρακολουθήσει κατά το ίδιο έτος δύο προγράμματα κατάρτισης που το ένα αναφέρεται σε βασικές δεξιότητες και το άλλο σε εξειδικευμένες.

* Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ίδια καταρτιζόμενη να παρακολουθήσει το ίδιο ή διαφορετικό έτος για δεύτερη φορά το ίδιο πρόγραμμα βασικό δεξιοτήτων του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας.

Τι χρηματοδοτείται

* Η συμμετοχή των ωφελουμένων στο πρόγραμμα κατάρτισης (καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος).

* Το κόστος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης στα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

* Το κόστος πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Είδος ενίσχυσης

Καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος:

* Οι άνεργες γυναίκες με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 2,00 ευρώ μεικτά ανά ώρα τηλεκατάρτισης.

* Για τις καταρτιζόμενες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5,00 ευρώ μεικτά ανά ώρα τηλεκατάρτισης.

* Οι καταρτιζόμενες για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτιση ασφαλίζονται (υποχρεωτικά) στο ΙΚΑ για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ παράλληλα για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας.

* Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους.

* Το εκπαιδευτικό επίδομα καταβάλλεται στους ωφελούμενους μετά τη λήξη του προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι οι ωφελούμενοι έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης βασικών δεξιοτήτων χρήσης ΤΠΕ και ο φορέας έχει λάβει την πρώτη δόση χρηματοδότησης.

Πληροφορίες

Αρμόδιος φορέας: Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών ΕΚΤ υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Πληροφορίες: Τοπικές Υπηρεσίες Απασχόλησης και Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ –

Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τα στοιχεία επικοινωνίας με κάθε ΚΕΚ θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεών τους και υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τον αρμόδιο φορέα, την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Προκήρυξη και πληροφοριακό υλικό: http://www.ypakp.gr/index.cfm?Level1=5&Level2=3&Level3=4&Level4=1&Level5=0&Level6=0&PageID=2252

Πιστοποίηση δεξιοτήτων

Για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης τηλεκατάρτισης, η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης συνδέεται με την πιστοποίηση των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτικές για κάθε καταρτιζόμενο και πρέπει να υλοποιούνται το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών από την τελευταία συνεδρία (σεμινάριο).

Κάθε καταρτιζόμενος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει μία φορά σε επαναληπτικές εξετάσεις πιστοποίησης για κάθε ενότητα.

Η πιστοποίηση της κατάρτισης θα γίνει βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και διαδικασιών από φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Το κόστος πιστοποίησης των ωφελούμενων καταβάλλεται στο φορέα πιστοποίησης από τον κάθε ανάδοχο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης (από τα πιστοποιημένα ΚΕΚ).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ευρήματα έρευνας – Εκπαίδευση σε ΤΠΕ και μαθησιακές εμπειρίες ατόμων με αναπηρίες

Το Έργο ViPi δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ενδιαφερομένων – Ενοποίηση και συγκριτική ανάλυση των ευρημάτων, καθώς και τη “Μεθοδολογία έρευνας & τελευταίες εξελίξεις στις σχετικές τεχνολογίες”. …

ATLEC – Κατάρτιση στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες μέσω ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια προσπάθεια από μια ομάδα οργανώσεων που σχετίζονται με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και το e-learning για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού …

Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από το ΙΚΑ αντικαθιστά το «Βοήθεια στο σπίτι»

Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2012 και με την «ευκαιρία» του εφαρμοστικού νόμου για το μνημόνιο ΙΙ κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής υποστήριξης …

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»: Ενα επικίνδυνο «αγκάθι» στην επί χρόνια αδελφική σχέση της Ελληνικής και της Κυπριακής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Ζητείται η αποχώρηση …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Έργο AEGIS: Διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες

Το έργο AEGIS πραγματοποιεί το τελικό workshop του και το 2ο διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, στις 28-30 Νοεμβρίου 2011, με τίτλο «Η Προσβασιμότητα Φτάνει Παντού», φέρνοντας κοντά τόσο ανθρώπους με …