Πρόγραμμα Δικτύωσης Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων προϋπολογισμού 30 εκατομ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων μπορεί να συμμετέχει οποιαδήποτε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, με έδρα και δραστηριότητα την Ελλάδα.

ΣΧΕΔΙΑ και δράσεις για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος δικτύωσης (clustering) συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Από το σύνολο της δημόσιας δαπάνης 15 εκ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το 70%, δηλ. 10,5 εκ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 εκ. ευρώ αποτελούν αμιγώς εθνικούς πόρους.

Ως επιλέξιμα θεωρούνται τα δίκτυα που περιλαμβάνουν οριζόντιες ή/και κάθετες διασυνδέσεις μεταξύ ΜΜΕ επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, αλλά και άλλων κλάδων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται τεκμηριωμένα προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική δραστηριότητα των συμμετεχουσών στο δίκτυο επιχειρήσεων π.χ. μέσω στρατηγικών συμμαχιών με προμηθευτές ή πελάτες κλπ.

Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα δίκτυα, που στοχεύουν στην ίδρυση ή επέκταση τουριστικών καταλυμάτων οποιασδήποτε λειτουργικής μορφής. Τα μέλη του Δικτύου πρέπει να συστήσουν Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. προ της υπογραφής της συμβάσεως με τους Ε.Φ.Δ. ή να ενεργοποιήσουν υφιστάμενο νομικό πρόσωπο. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2005.

Οι ενέργειες που θα θεωρηθούν επιλέξιμες για κάθε πρόταση, ταξινομούνται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1. Μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων σχετικά με την οργάνωση και παρακολούθηση των διοικητικών, οικονομικών, παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του Δικτύου.

2. Μελέτη, εφαρμογή και πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων του Δικτύου, όπως ορίζουν διεθνή πρότυπα της σειράς ISO 9000 (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας), ISO 14000 (Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης), Υγιεινής & Ασφάλειας, HACCP κ.λπ. υπό τον όρο ότι καταλήγει σε πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα στο ΕΣΥΔ, στο ΑΣΑΟΣ ή από Φορέα Διαπίστευσης, μέλος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Διαπίστευση (EA/MLA)

3. Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού καθώς και απόκτηση και εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από το Δίκτυο, που βελτιστοποιεί και προάγει τον τρόπο λειτουργίας του, συμβάλει στην ανάπτυξη νέων ή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, στη διαφοροποίηση ή αναβάθμιση της ποιότητας υπαρχόντων, στην εισαγωγή καινοτόμων παραγωγικών διαδικασιών, στην καλύτερη προώθηση των πωλήσεων και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

4. Χρήση νέων προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών, για την αντιμετώπιση των σκοπών του προτεινόμενου Δικτύου, καθώς και συνεργασία με φορείς που θα παρέχουν επιστημονική και τεχνική υποστήριξη (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια κ.λπ.) και εκπαίδευση σε αυτά.

5. Συμμετοχή σε Εκθέσεις. Eάν πρόκειται για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, η ακαθάριστη ενίσχυση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της πρόσθετης δαπάνης που είναι αναγκαία για τη μίσθωση, το στήσιμο και τη λειτουργία του περιπτέρου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει μόνο για την πρώτη συμμετοχή της επιχείρησης στη συγκεκριμένη εμπορική έκθεση. (Καν. 70/2001 Αρθ. 5 παρ. β)

6. Αγορά, διαμόρφωση και εξοπλισμός χώρων με στόχο την συγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Δικτύου (π.χ. παραγωγικών, διοικητικών, πωλήσεων κ.λπ.) σε κοινό χώρο

7. Σύσταση νέου νομικού προσώπου / δικτύου και προετοιμασία της πρότασης.

Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων για ένταξη στο πλαίσιο του Προγράμματος, θα ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η συνεργασία των προτεινόμενων δικτύων επιχειρήσεων με οργανισμούς παραγωγής / μεταφοράς τεχνογνωσίας σχετικής με το αντικείμενο της δικτύωσης καθώς επίσης και ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του προγράμματος δράσης.

Προϋποθέσεις

Κάθε επιχείρηση, μέλος του Δικτύου, αλλά και το νομικό πρόσωπο/Δίκτυο που θα συστήσουν τα μέλη του, πρέπει να είναι ΜΜΕ, να πληροί δηλαδή τα κριτήρια, σύμφωνα με το παράρτημα Ι του κανονισμού ΕΕ 364/2004:

1. Αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση 0-250 άτομα

2. Ετήσιος κύκλος εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκ. ευρώ ή συνολικός ετήσιος ισολογισμός που δεν υπερβαίνει τα 43 εκ. ευρώ.

3. Ο υπολογισμός της απασχόλησης και του κύκλου εργασιών ή του ετήσιου συνολικού ισολογισμού γίνεται ανάλογα με το αν η επιχείρηση θεωρείται ως «ανεξάρτητη», «συνεργαζόμενη»,ή «συνδεδεμένη», σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3,4,5 και 6 του παραρτήματος Ι του Καν. ΕΕ 364/2004.

– Κάθε επιχείρηση, μέλος του δικτύου πρέπει να διαθέτει άδεια λειτουργίας. Οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα θα διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας, το οποίο εκδίδεται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές. Οι λοιπές επιχειρήσεις (μεταποιητικές, εμπορικές κ.λπ.) που συμμετέχουν στο δίκτυο οφείλουν να προσκομίσουν άδεια λειτουργίας ή να τεκμηριώσουν ότι τέτοια άδεια δεν απαιτείται από το νόμο.

– Οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον τουριστικό τομέα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον συμμετέχουν στο δίκτυο μαζί με τουριστικές επιχειρήσεις και η συμμετοχή τους αθροιστικά δεν υπερβαίνει το 40% του προϋπολογισμού του έργου και της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου.

– Κάθε δίκτυο συγκροτείται κατ’ ελάχιστο από (4) τέσσερις ΜΜΕ επιχειρήσεις των επιλέξιμων τομέων και κλάδων. Ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο του Δικτύου ορίζεται το 3%, και μέγιστο ποσοστό το 30%.

– Ο κοινός εξοπλισμός των επιχειρήσεων του Δικτύου πρέπει να είναι καινούργιος και να εγκατασταθεί σε χώρο του Δικτύου στην Ελληνική Επικράτεια.

– Κάθε επιχείρηση – νομικό πρόσωπο – μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία πρόταση στο Πρόγραμμα.

Προϋπολογισμός και ύψος επιχορήγησης

Ο προϋπολογισμός κάθε πρότασης μπορεί να ανέλθει από 300.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο και μέχρι τρία εκ. ευρώ το μέγιστο.

Η ιδία συμμετοχή, που ανέρχεται σε 30% του συνολικού προϋπολογισμού της πρότασης, πιστοποιείται με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία του δικτύου και ελέγχεται η προέλευσή της από τις λειτουργούσες επιχειρήσεις που απαρτίζουν το δίκτυο (φορολογητέα αποθεματικά, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.).

Η δημόσια χρηματοδότηση (επιχορήγηση) παρέχεται για τις δαπάνες, που είναι επιλέξιμες και ανέρχεται σε 50% της επένδυσης.

Το δίκτυο δύναται να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό (έως 20% της επένδυσης) για την κάλυψη του τμήματος του επιλέξιμου χρηματοδοτικού σχήματος, που δεν καλύπτεται από το άθροισμα της δημόσιας χρηματοδότησης και της ελάχιστης ιδίας συμμετοχής.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση λήψης δανείου το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων αναλαμβάνει σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου.

Η επιχορήγηση καταβάλλεται απ’ ευθείας στο ενισχυόμενο δίκτυο (νέα επιχείρηση) και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η εκχώρηση της επιχορήγησης σε τράπεζες για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανεισμού ισόποσου της εκχωρούμενης επιχορήγησης, που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του έργου του Δικτύου.

Δημόσια επιχορήγηση

– Η δημόσια επιχορήγηση μιας εγκεκριμένης επένδυσης, ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού αυτής. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή των επενδυτών.

– Η καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης, που έχει εγκριθεί, θα πραγματοποιηθεί από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης.

– Θα καταβάλλεται στο νέο νομικό πρόσωπο του Δικτύου και θα γίνεται ως εξής:

Προκαταβολή: Με την υπογραφή της σύμβασης δίδεται προκαταβολή ίση με το 30% της συνολικά αντιστοιχούσας επιχορήγησης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής, η οποία επιστρέφεται με την πιστοποίηση έργου, που αναλογεί στο 50% του οικονομικού αντικειμένου. Η εγγυητική επιστολή μπορεί να αποτελεί άθροισμα των εγγυητικών επιστολών των μελών του Δικτύου.

Για εγγυητικές επιστολές που δεν θα επιστρέφονται, ο τελικός αποδέκτης έχει δικαίωμα να αποφύγει την κατάπτωση, καταβάλλοντας νομιμοτόκως εξ ιδίων τα αχρεωστήτως ληφθέντα ποσά.

Α’ Δόση: Μετά την ολοκλήρωση και πιστοποίηση τουλάχιστον του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου καταβάλλεται το 20% της επιχορήγησης. Σε περίπτωση που δεν έχει δοθεί προκαταβολή, καταβάλλεται το 50% της επιχορήγησης. Με την υποβολή της αίτησης ελέγχου ο Ε.Φ.Δ. πρέπει σε διάστημα 3 μηνών να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ελέγχου, καταβολής της επιχορήγησης και επιστροφής της εγγυητικής επιστολής.

Β’ Δόση: Μετά την ολοκλήρωση και την πιστοποίηση του συνόλου του έργου και την κανονική και νόμιμη λειτουργία της κοινής δομής καταβάλλεται το 40% της συνολικά αντιστοιχούσας επιχορήγησης.

Με την υποβολή της αίτησης ελέγχου ο Ε.Φ.Δ. πρέπει σε διάστημα 3 μηνών να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ελέγχου και καταβολής της επιχορήγησης.

Αποπληρωμή: Το υπόλοιπο 10% καταβάλλεται με την πιστοποίηση της επίτευξης των στόχων του δικτύου.

Τα μέλη του δικτύου και το δίκτυο (η επιχορηγούμενη επένδυση) θα πρέπει να διατηρηθούν στην περιφέρεια εγκατάστασής τους επί πέντε έτη τουλάχιστον από την αποπληρωμή.

Απαραίτητες διαδικασίες

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Προώθηση της δικτύωσης των τουριστικών ΜΜ θα πρέπει να υποβάλλουν στον οικείο τελικό Δικαιούχο της δράσης δηλαδή στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) την «Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα» πλήρως συμπληρωμένη, το «Εντυπο υποβολής πρότασης (οικονομοτεχνική μελέτη) πλήρως συμπληρωμένο, δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στον «Οδηγό του προγράμματος» και αφορούν σε: Στοιχεία για κάθε επιχείρηση – μέλος του Δικτύου, κοινή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1559/86, τεχνικά στοιχεία.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης του Π.Δ. 98/96 και θα ενταχθούν με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα, ύστερα από γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής Αξιολόγησης του Π.Δ. 98/96.

Μεταξύ του Ε.Φ.Δ, στον οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση δράσεων του ΕΠΑΝ και του δικτύου (νομικού προσώπου) θα υπογραφεί σύμβαση εντός 2 μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

Οι επιχειρήσεις μέλη του Δικτύου θα πρέπει να συστήσουν το νομικό πρόσωπο του Δικτύου εντός 2 μηνών από την εγκριτική απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

– Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει οποιαδήποτε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, με έδρα και δραστηριότητα την Ελλάδα, καθώς επίσης και επιχειρήσεις που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

– Τουριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Δικτύου είναι μόνον οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους εξής επιλέξιμους κλάδους:

– Κύρια Ξενοδοχειακά Καταλύματα (Ξενοδοχεία), ανεξαρτήτως λειτουργικής μορφής.

– Κάμπινγκ, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, ξενώνες νεότητας, ορεινά καταφύγια

– Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα

– Τουριστικά Γραφεία

– Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ).

– Επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων Ι.Χ.

– Ναυλομεσιτικά γραφεία

– Επιχειρήσεις – πλοιοκτήτες τουλάχιστον πέντε (5) επαγγελματικών σκαφών αναψυχής του Ν.2743/99 καθώς και επιχειρήσεις κρουαζιερόπλοιων δυναμικότητας μέχρι 50 επιβατών (εξαιρουμένου του πληρώματος).

– Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (δηλαδή επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γκολφ, μαρινών, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομιών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, ιαματικών πηγών, πάρκα αναψυχής κ.λπ.).

– Καταστήματα τουριστικών ειδών, εφόσον διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του Ν.2160/93

Μεταποιητικές και άλλες επιχειρήσεις

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και μεταποιητικές ή άλλες επιχειρήσεις των οποίων επιτρέπεται η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του δικτύου. Σύμφωνα με την προκήρυξη οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν στους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους:

– Βιομηχανία Τροφίμων και ποτών. Μόνο οι εταιρείες με τις εξής δραστηριότητες:

– Παρασκευή παγωτών

– Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής

– Παραγωγή φρυγανιών και μπισκότων, παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής

– Παραγωγή κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών

– Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων

– Παραγωγή υποκατάστατων καφέ. Παραγωγή συμπυκνωμάτων και εκχυλισμάτων καφέ και τσαγιού. Παραγωγή αφεψημάτων βοτάνων.

– Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων

– Παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών

– Παραγωγή σουπών, ζωμών και σαλατών

– Ζυθοποιία

– Παραγωγή μεταλλικών νερών και αναψυκτικών (Εξαιρείται η παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών Στακοδ-03: 153.2)

– Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλικών (πλην τεχνητών & συνθετικών ινών)

– Κατασκευή ειδών ένδυσης κατεργασία και βαφή γουναρικών.

– Κατεργασία και δέψη δέρματος, κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών, ειδών σελοποιίας, ειδών σαγματοποιίας και υποδημάτων.

– Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από τα έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής.

– Παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί.

– Εκδόσεις, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων εγγραφής ήχου και εικόνας και μέσων πληροφορικής.

– Παραγωγή οπτάνθρακα (κωκ), προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων.

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες.

– Κατασκευή άλλων προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά.

– Παραγωγή βασικών μετάλλων.

– Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού.

– Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού μ.α.κ..

– Κατασκευή μηχανών γραφείου και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

– Κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών μ.α.κ..

– Κατασκευή εξοπλισμού και συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών.

– Κατασκευή ιατρικών οργάνων, οργάνων ακριβείας και οπτικών οργάνων, κατασκευή ρολογιών κάθε είδους.

– Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, πλην του κωδ. 351.1 (ναυπηγήσεις και επισκευή σκαφών και πλοίων εκτός των σκαφών αναψυχής και των αθλητικών σκαφών) Επίσης στον τομέα των μεταφορών, δεν θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες για μέσα μεταφοράς και μεταφορικό εξοπλισμό.

– Κατασκευή επίπλων, λοιπές βιομηχανίες μ.α.κ.

– Ανακύκλωση

– Πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες

– Δραστηριότητες συσκευασίας

– Χερσαίες μεταφορές. Μεταφορές μέσω αγωγών

– Υδάτινες μεταφορές

– Εναέριες μεταφορές

– Διακίνηση και αποθήκευση φορτίων

– Δραστηριότητες άλλων γραφείων μεταφορών

– Τηλεπικοινωνίες

– Χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών.

– Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών.

– Διαφήμιση

– Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης

– Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών

– Αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ (υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 364/2004.

– Συνεταιρισμοί παραγωγικοί, προμηθευτικοί κ.λπ.

Χρονοδιάγραμμα

Οι προτάσεις που θα εγκριθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης έως και 2 μήνες κατά τη λήξη του έργου με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, ύστερα από γνωμοδότηση της Κ.Ε.Α.

Πληροφορίες από το διαδίκτυο

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν γενική πληροφόρηση σχετικά με την Δικτύωση των Επιχειρήσεων (Clusters and Networks) στις παρακάτω ιστοσελίδες και στις κατά τόπους Αναπτυξιακές εταιρείες:

http://europa.eu.int/comm/enterprise/entrepreneurship/support_measures/cluster

http://www.districts-industriels.com

http://www.compete.org

http://www.dti.gov.uk/clusters/map

http://rri.wvu.edu/WebBook

ΒΙΚΥ ΒΑΜΙΕΔΑΚΗ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ευρήματα έρευνας – Εκπαίδευση σε ΤΠΕ και μαθησιακές εμπειρίες ατόμων με αναπηρίες

Το Έργο ViPi δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ενδιαφερομένων – Ενοποίηση και συγκριτική ανάλυση των ευρημάτων, καθώς και τη “Μεθοδολογία έρευνας & τελευταίες εξελίξεις στις σχετικές τεχνολογίες”. …

ATLEC – Κατάρτιση στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες μέσω ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια προσπάθεια από μια ομάδα οργανώσεων που σχετίζονται με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και το e-learning για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού …

Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από το ΙΚΑ αντικαθιστά το «Βοήθεια στο σπίτι»

Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2012 και με την «ευκαιρία» του εφαρμοστικού νόμου για το μνημόνιο ΙΙ κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής υποστήριξης …

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»: Ενα επικίνδυνο «αγκάθι» στην επί χρόνια αδελφική σχέση της Ελληνικής και της Κυπριακής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Ζητείται η αποχώρηση …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Έργο AEGIS: Διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες

Το έργο AEGIS πραγματοποιεί το τελικό workshop του και το 2ο διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, στις 28-30 Νοεμβρίου 2011, με τίτλο «Η Προσβασιμότητα Φτάνει Παντού», φέρνοντας κοντά τόσο ανθρώπους με …