TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, έχασε μια σπάνια εμπειρία νοητικής και ψυχικής ανάτασης, μέσα στην καρδιά ενός ομολογουμένως δύσκολου χειμώνα.

Όμως το φετινό TEDxAthens ήταν μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου ονείρου: της διάδοσης ιδεών που αξίζουν! Με κεντρικό μήνυμα το «Ξεκινώντας από την αρχή» (Starting from scratch), πρωτοπόροι και εμπνευσμένοι ομιλητές μαζί με περισσότερους από 1000 θεατές συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο για να μοιραστούν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, το όραμα. Ένα ετερόκλητο μίγμα ανθρώπων από επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων, καλλιτέχνες, ανθρώπους των media, ακτιβιστές, απόλαυσε μια ατμόσφαιρα που ευνοούσε την ευφορία και τη διάχυση ιδεών για έναν κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε.

Τί είναι το TEDxAthens;

Πρόκειται για μια από τις πρώτες εκδηλώσεις TEDx στον κόσμο. Το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται ανεξάρτητα και φέρνουν κοντά ανθρώπους που θέλουν να βιώσουν από κοινού την εμπειρία του TED. Στις εκδηλώσεις TEDx, ομιλητές συνομιλούν ζωντανά ή μέσω βίντεο αναφερόμενοι σε ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο! Η TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading) που ξεκίνησε πριν 25 χρόνια από την Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα συνέδρια της TED προσκαλούνται κορυφαία στον κόσμο πρόσωπα της διανόησης και της δράσης και μιλούν για 18 λεπτά. Αμέσως μετά οι ομιλίες γίνονται διαθέσιμες για όλους μέσω του TED.com.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η TEDxAthens, που πήρε έγκριση τον Μάιο του 2009, στόχο έχει να συγκεντρώνει κάθε χρόνο στην Αθήνα πρωτοπόρους και εμπνευσμένους ομιλητές. Η TEDxAthens, αναπτύχθηκε από τον Δημήτρη Καλαβρό-Γούσιου και τον Αβραάμ Τσουκαλίδη, που μαζί με δέκα ακόμα δραστήρια μέλη αποτελούν την οργανωτική επιτροπή που φρόντισε ώστε η φετινή διοργάνωση να μείνει στις καρδιές όλων μας.

Ποιοι ήταν στο TEDxAthens 2010;

Από τη σκηνή του TEDxAthens πέρασαν ηγετικές φυσιογνωμίες από τον χώρο των επιχειρήσεων, των τεχνών και των επιστημών, από την Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον:

 • ο Γιάννης Γιανναράκης, πρώτος εκδότης του ελληνικού National Geographic και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση της ελληνικής Wikipedia.
 • ο μαθηματικός Δημήτρης Αχλιόπτας, που με μια εντυπωσιακή ομιλία έδειξε νέους τρόπους για το πώς μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτόματα με τους άλλους διαδικτυακούς χρήστες τις πληροφορίες που βρίσκονται στο μυαλό μας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών.
 • ο Κώστας Γραμμάτης, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού AHumanRight.org που έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν δορυφορικό Internet σε όλο τον πλανήτη, αναδεικνύοντας την πρόσβαση στο Internet ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
 • ο πολιτιστικός συντάκτης των Financial Times, Peter Aspden, που αναφέρθηκε στη θεωρία του soft power για την άσκηση διπλωματίας φέρνοντας σαν παράδειγμα ισχυρού διπλωματικού εργαλείου τον πολιτισμό.
 • ο Göran Carstedt, σημαντική παρουσία στο επιχειρηματικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, πρώην διευθυντής στο ΙΚΕΑ Ευρώπης & Β. Αμερικής, πρόεδρος της Volvo και σήμερα γενικός διευθυντής του Clinton Foundation, μίλησε για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.
 • η Έλενα Παναρίτη, θεσμική οικονομολόγος και κοινωνική επιχειρηματίας, αναφέρθηκε στο έργο που είχε κάνει μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας στα κοινωνικοοικονομικά γκέτο του Περού.
 • ο Έλληνας «Master of Wine» Κωνσταντίνος Λαζαράκης μοιράστηκε μαζί μας το πάθος του για το κρασί και μας ταξίδεψε στον θαυμαστό κόσμο της γεύσης.
 • ο διευθυντής του Big Society Network, Steve Moore, μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις κυβερνητικές και διοικητικές υποθέσεις.
 • ο Kυριάκος Πιερρακάκης, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, παρουσίασε 7+3 πολιτικές για την Ελλάδα τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 • ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, συνιδρυτής της εταιρείας «Nomint» (βραβευθείσης με το βραβείο ADC Young Guns), παραδέχτηκε πως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της μεγαλύτερης δημιουργικής επανάστασης που έχει ζήσει ο άνθρωπος με νέα μέσα και νέα εργαλεία να επηρεάζουν τον τρόπο που δημιουργούμε και παρουσιάζουμε τη δουλειά μας.
 • η δημοσιογράφος Μαρία Τζέμη, δημιουργός του Special Life, του πρώτου περιοδικού για τον αυτισμό στην Ελλάδα, μίλησε για την προσωπική της εμπειρία μέσω του αυτισμού του γιου της και την απόφασή της να κάνει στροφή στην προσωπική και επαγγελματική της πορεία.
 • ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος, νέος ποιητής και φοιτητής Φιλοσοφίας με σπαστική τετραπληγία από εγκεφαλική παράλυση, με τη βοήθεια ενός τρίτου μοιράστηκε με το κοινό κομμάτια του ποιητικού του έργου.
 • ο μυθιστοριογράφος και ποιητής Αλέξης Σταμάτης, αναφέρθηκε στη συγγραφή ως «επιμέλεια χάους», επισημαίνοντας τα συστατικά μιας δημιουργικής γραφής.
 • ο εκπαιδευτικός Χρήστος Ιωαννίδης, δημιουργός του περιοδικού Scooligans και του φεστιβάλ Schoolwave, έδωσε μαζί με το μαθητικό συγκρότημα Musica Ficta μια δροσερή νότα στην εκδήλωση.
 • ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας της βραβευθείσας από το Bill & Melinda Gates Foundation Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, εξήγησε τους λόγους που έκαναν τη βιβλιοθήκη επιτυχές πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • με τον ξεχωριστό τρόπο που τον χαρακτηρίζει, ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος μίλησε για τον χώρο της δημοσιογραφίας, την επανάσταση που φέρνουν τα ψηφιακά μέσα και τον θάνατο των σημερινών εντύπων.

Στο TEDxAthens υπήρχαν όμως και συμμετοχές καλλιτεχνών με ζωντανές εκτελέσεις τραγουδιών επί σκηνής, καθώς και εμπνευσμένα βίντεο που προβλήθηκαν μεταξύ των ομιλιών.

Στα συν της διοργάνωσης: ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» και οι τεχνικές και αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του χώρου διευκόλυναν πολύ το έργο των διοργανωτών, ενώ η πρόσβαση του κοινού ήταν πολύ εύκολη, με μεγάλο υπόγειο και υπέργειο πάρκινγκ, ευρύχωρους ανελκυστήρες, διαθέσιμα αναπηρικά αμαξίδια στο σημείο υποδοχής και ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες για χειριστές αναπηρικών καθισμάτων.
Σημειώνουμε πως το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ελληνικού Κόσμου (www.theatron254.gr) αποτελεί έναν από τους ελάχιστους (αν όχι τον μοναδικό) υπερσύγχρονους πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα που εξασφαλίζει απόλυτη ευκολία στην πρόσβαση για όλους τους επισκέπτες.

Περισσότερα για την εμπειρία του TEDxAthens 2010, καθώς και βίντεο με τις ομιλίες των συμμετεχόντων, θα βρείτε εδώ: http://2010.tedxathens.com/

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Δεκέμβριος 2010

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …